Yoğurt Çeşitleri

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yoğurt Çeşitleri







Eğer yapılmak istenen yoğurdun biraz ekşi olması istenirse maya daha ekşi bir yoğurttan hazırlanmalıdır



Sütün yoğurda dönüşmesini "Türk Basili" denen ve laktik asit çıkaran bir mikroorganizma sağlarBu mikroorganizma en iyi vücut sıcaklığında gelişirYoğurt, süt şekerinin(laktozun) yoğurt mayasının etkisiyle kısmen laktik asit haline gelmesinden meydana gelen pıhtılaşmış bir sütten başka bir şey değildir Sütteki asitiğin yükselmesi nedeniyle, sütün bileşimindeki kalsiyum kazainattan , kalsiyum ayrılarak kazein jel haline geçer yani pıhtılaşırBu olaya, yoğurtlaşma denirSütün asitliği, süte yoğurt katılmasıyla yükseltilir



SİLİVRİ TİPİ YOĞURT



İstanbul civarındaki Silivri köylerine has olan bu yoğurdun şöhreti ,sırf koyun sütünden yapılmış olması ve aynı zamanda âdi yoğurtlardan daha lezzetli,sert ve bol kaymaklı olmasından ileri gelirBüyük kazanlarda kaynatılan sütler bahçe sulama kovalarına benzer oluklu kovalarla alınarak yüksekten ve köpürterek hususî ocaklar üzerine sıra ile dizili karavanalara dökülür

Bundan sonra, karavanaların altına közlü ateş serpilir Karavanalar hafif ateş üstünde iken hem yavaş yavaş kaymak bağlar ,hem de hasıl olan kaymak iyice pişer Bir müddet sonra soğumaya başlayan karavanalar mayanalacak sıcaklığa gelince cam şırınga ile dört bir yandan ve gayet çabuk olmak üzere yoğurt mayası karıştırılırNihayet, kapların üstü geniş tahtalar ve temiz çuvallarla örtülür4-5 saat sonra çuvallar kaldırılınca yoğurdun tuttuğu ve közlü ateşlerin de sönmüş olduğu görülür



SÜZME YOĞURT



Yoğurdu mümkün olduğu kadar uzun müddet saklamak için yapılmış torbalarda süzerler ki bu çeşit yoğurtlara torba yoğurdu ya da süzme yoğurt denirİyi bir torba yoğurdu yapmak için en önce yoğurdun üstündeki kaymağı alınır ve kalan kısmı bezden torbalara doldurularak süzülmek üzere bir yere asılırBir müddet sonra olduça katı bir hal alır Bu suretle yapılan yoğurdu teneke kaplara doldurularak saklanırKullanılacağı zaman bir kaç misli su ile karıştırılarak kaşıkla ezilir ve âdi yoğurt gibi kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.