Birçok Hayrı İçeren Bir Hadis-İ Şerif |
08-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Birçok Hayrı İçeren Bir Hadis-İ ŞerifAhmed bHanbel (raleyh)’den: Halid b Velid (ra)’den rivayet edildiğine göre bir a’râbî Resûlullâh (sav)’e geldi: -Yâ Resulullah beni dünya ve ahiret ’ de müstağni kılacak (amelden) sormak için size geldim’’dedi Resulullah(sav)’de ‘’soracaklarını sor’’buyurdular: - İnsanların en bilgini olmak istiyorum; dedi - (Resulullah sav) :Allah’dan kork ki insanların en bilgini olasın; buyurdu - İnsanların en zengini olmak istiyorum; dedi - (Resulullah sav) : Kanaatkar ol ki insanların en zengini olasın; buyurdu - insanların en âdili olmayı arzu ediyorum; dedi - (Resulullah sav) :Kendin için arzu ettiğini insanlar içinde iste ki İnsanların en âdili olasın; buyurdu - insanların hayırlısı olmayı arzu ediyorum; dedi - (Resulullah sav) :İnsanlara faydalı ol ki insanların hayırlısı olasın; buyurdu - Allah katında insanların en seçkini olmayı arzu ediyorum; dedi - (Resulullah sav) :Allah’ı zikretmeyi çoğalt ki Allah katında insanların en seçkini olasın; buyurdu - İmânımı tamamlamak istiyorum; dedi - (Resulullah sav) :Ahlakını güzelleştir ki İmanın tamam olsun; buyurdu - İhsan ehlinden olmak istiyorum; dedi - (Resulullah sav) :Allah’ı görüyormuş gibi ibadet et ki Sen O’nu göremesen bile O seni görür ihsan ehlinden olasın ; buyurdu - İtaatkarlardan olmak istiyorum; dedi - (Resulullah sav) :Allah’ın farzlarını eda et ki İtaatkârlardan olasın; buyurdu - Allah’ın huzuruna günahlardan arınmış olarak varmak istiyorum; dedi - (Resulullah sav) :Cenabetten temizlenmek için guslet ki Günahlardan temizlenmiş olarak Allah’a kavuşasın - Kıyâmet gününde nûr içerisinde haşrolunmayı arzu ediyorum; dedi - (Resulullah sav) :Hiçbir kimseye zulmetme(haksızlık yapma) ki Kıyâmet gününde nûr içerisinde haşrolunasın - Kıyamet gününde Rabbimin merhamet etmesini arzu ediyorum; dedi - (Resulullah sav) :Nefsine ve Allah’ın kullarına karşı merhamet et! Rabbinde sana Kıyamet günü merhamet eder - Günahlarımın az olmasını istiyorum; dedi - (Resulullah sav) :İstiğfarı çoğalt ki günahların azalsın; buyurdu - İnsanların en şereflisi olmayı istiyorum; dedi - (Resulullah sav) :İnsanlara işin hakkında şikayetçi olma ki İnsanların en şereflisi olasın; buyurdu - İnsanların en kuvvetlisi olmayı arzu ediyorum; dedi - (Resulullah sav) :Allah’a tevekkül et ki İnsanların en kuvvetlisi olasın; buyurdu - Allah’ın rızkımı genişletmesini istiyorum; dedi - Temizliğe devam et! Allah senin rızkını genişletir - Allah ve Resulünün sevdiklerinden olmak istiyorum; dedi - (Resulullah sav) :Allah ve Resulünün sevdiğini sev ki Onların sevgililerinden olasın; buyurdu - Kıyamet gününde Allah’ın gazabından emin olmak istiyorum; dedi - (Resulullah sav) :Allah’ın yarattıklarından hiçbirine öfkelenme ki Kıyamet gününde Allah’ın gazabından emin olasın - Duamın müstecap olmasını arzu ediyorum; dedi - (Resulullah sav) :Haram yemekten sakın ki duan müstecap olsun; buyurdu - Kıyamet gününde rabbimin ayıplarımı örtmesini arzu ediyorum ; dedi - (Resulullah sav) : Din kardeşlerinin ayıplarını ört ki Allah’da Kıyamet gününde senin ayıplarını örtsün - Günahlardan veya hatalardan kişiyi ne kurtarır; dedi - (Resulullah sav) :Göz yaşı dökmek hudu’(Allah’a boyun eğmek) ve hastalıklardır; buyurdu - Hangi hasene Allahû Tealâ katında (sevap olarak)daha büyüktür? dedi - (Resulullah sav) :Güzel Ahlak Tevazu ve belalara sabretmektir ; buyurdu - Hangi seyyie(kötülük)Allahû Tealâ katında (günah olarak)daha büyüktür? dedi - (Resulullah sav) :Kötü Ahlak Açgözlülük ve cimriliktir buyurdu - Dünya ve Ahirette Allah’ın gazabını gideren şey nedir? dedi - (Resulullah sav) :Gizli sadaka vermek ve Sılay-ı rahim yapmak(akraba ziyareti)buyurdu - Kıyamet gününde Cehennem ateşini ne söndürür? dedi - (Resulullah sav) : Dünyadaki bela ve musibetlere sabretmektir; buyurdu İmam-ı Müsteğfiri: Bundan daha büyük dinimizin güzelliklerini daha iyi özetleyen daha faydalı bir hadis-i şerif görmedim demiştir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|