Durasılar Köyü Bigadiç Balıkesir |
08-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Durasılar Köyü Bigadiç BalıkesirDurasılar Köyü Bigadiç Bilgileri - Durasılar Köyü Hakkında - Durasılar Köyü Tanıtımı -Durasılar Köyü Resimleri İlçe: BİGADİÇ - İl: BALIKESİR Köy Muhtarı: Hüseyin DENİZ Muhtarlık Erişim Bilgileri: Telefon: (0 266) 645 42 43 Cep Telefonu: 0 537 584 66 14 Balıkesir Bilgiler Nüfus 493 (2000) Rakım 700 metre Koordinatlar 39°24′0″K, 28°14′0″D Posta Kodu 10440 Alan Kodu 0266 Yönetim Coğrafi Bölge Marmara Bölgesi İl Balıkesir İlçe Bigadiç Web Sitesi Durasılar, Balıkesir ilinin Bigadiç ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yokturOrmana dayanan adalı köyü komşuluğuyla adalı deresinde yer alan tarihi un değirmenleri mevcutturhalen de bulunmaktadır Köy kurtuluş savaşı sırasında bir süre Yunan işgalinde kalmıştır 1956 yılında köyde bulunup İstanbul Arkeoloji Müzesine teslim edilen Durasılar Definesi nden eski bir yerleşime yakın olduğu anlaşımaktadır Definede Bazi Kyzikos, Mysia, Ephesos, Samos ve Rodos parası ve 100 adet Pers sikkesi bulunmaktadır Kültür Köy halkı gelenek göreneklerine çok bağlıdır Kadınlar önlerine önlük takarlar bellerine kuşak bağlarlar Genellikle kendi aralarında kız alıp verirler Düğünler Cuma günü başlayıp Pazar günü sona erer Pazartesi günü geline pulu gelin elbisesi giydirilerek Okman çesmesinin başına götürürler Bulandırılmış olan çeşme oluğundan geline tarak ya da çakı çıkarttırırlar Tarak çıkarsa kızı, çakı çıkarsa oğlu olacağına inanırlar Daha sonra çocuklara çörek dağıtırlar Köyün yemekleri hakkında bilgi olmamakla birlikte dibek taşında dövülen(ezilen) keşkek yemeği bigadiç içinde meşhurdur Coğrafya Balıkesir iline 53 km, Bigadiç ilçesine 17 km uzaklıktadır Kuzey doğusunda Kıran Tepesi, güneyinde Kobaklık Tepesi, güney doğusunda Ballık Tepesi vardır Bu tepelerle çevrili yarı geniş vadide kurulmuştur Yerleşim yeri kayalıktır İklim Köyün iklimi, [akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri [[2010 da ise1050 olarak artma göstermektedir kargın köyünden 1 kat büyük bir köy olup bigadiç in 2güzel köyüdür 2000 493 1997 590 Ekonomi Köy bir orman köyüdür Meşe ve çam ormanları çoktur Yapılan bilinçsiz kesimlerle orman alanları daralmaktadır Köylülerin odun kömürü yapması için meşe kesimleriyle büyük bir kıyım yaşanmaktadır Kaçak olarak yapılmakla birlikte Durasılar Mangal Kömürü tanınmış ürünlerindendir Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Köyde tarım daha çok kurak yapılmaktadır Tütüncülük en büyük gelir kaynağıdır Bunun yanı sıra buğday , domates , biber , patlıcan , ayçiçeği , gibi ürünler yetiştirilmektedir Köyde hayvancılık da önemli yer tutmaktadır Süt inekçiliği çok yapılmaktadır Bir tane süt toplama merkezi ve köy kooperatif bulunmaktadır Köyde inek, koyun , keçi , kümes hayvanları beslenmektedir Köyde 50 ‘ yi aşkın otomobil , 70 ‘ in üzerinde traktör vardır Altyapı bilgileri Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Köyde elektrik ve sabit telefon vardır Köye elektrik 1981 yılında gelmiştir Her evde elektrik vardır Hemen hemen her evde televizyon ve radyo vardır Uydu alıcısı da çoktur Telefon kullanımı da çok yaygındır Telefon santralı Kargın Köyündedir Köyün ulaşımı Bigadiç’e 18 km , Kargın’a 4 km , Adalı’ ya 6 km, Yağcıbedir’e 4,5 km yol ile sağlanmaktadır Bigadiç – Durasılar bağlantısı Kargın üzerinden asfalt ,Yağcıbedir üzerinden stabilizedir Eğitim ve Sağlık Köyde, ilköğretim okulu vardır Köyün yerleşimine göre okul biraz daha dışarıda kalmıştır 1940 yılında okulsuz olan köye tutulan bir eğitmenle köy odasında eğitim- öğretime başlanmıştır 1949 yılında iki derslik , bir öğretmen lojmanından oluşan ahşap okul yapılmıştır 120 öğrenciyle eğitim öğretim yapılmıştır Bu günkü okul ise 1968 yılında yapılmış olup 2 derslik, tek – çift öğretmenle hizmet vermiştir Köyde okuma yazma oranı % 98 ‘ dir Köyde taşımalı eğitimden de yararlanılmaktadır Okulun 6-7-8 sınıf öğrencileri Bigadiç Merkez 75 Yıl Eti Holding İlköğretim Okuluna taşınarak orada eğitim öğretime devam etmektedirler Köyde yetişmiş önemli kişiler arasında Kadir Hasköy'ün öğrencilerinden Uludağ Üniversitesi Atom Profesörü Mehmet Kırbıyık, ODTÜ Fizik Profesörü Halil Kırbıyık yer almaktadır Ayrıca çok sayıda doktor,astsubay, polis, imam, öğretmen yetişmiş olup yurdun dört bir yanında görev yapmaktadır Köyde lise mezunu çoktur Köyde Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|