İyiliğine Şahitlik Etmek |
08-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İyiliğine Şahitlik EtmekSual: Kırk Müslüman, kötü bir kimse için, iyi diye şahitlik yapsa, ’ın, o kötü kimseyi affettiği doğru mudur? CEVAP Evet, o mümin, kötü olsa da, şahitler bu iyidir derse, ü teâlâ onları mahcup etmez, onun kötü işlerini bildiği hâlde, sırf Müslümanların iyi demesinden dolayı affeder O hâlde, iyi arkadaşlarımızı çoğaltmalı ve iyilerle beraber olmaya çalışmalı! Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: [color="purple"](İyiliğine dört Müslümanın şahitlik ettiği mümini ü teâlâ Cennete koyar) (Bir Müslümanın iyi olduğuna dört komşusu şahitlik ederse, ü teâlâ, “Ben sizin şahitliğinizi kabul ettim Onun bilmediğiniz [kötü] şeylerini de affettim” buyurur) [Ebu Ya’la] (Bir müminin cenazesinde, kırk Müslüman bulunursa, ü teâlâ o kırk kişiyi bu Müslümana şefaatçi kılar) [Müslim] [color="purple"](Kırk kişi bir cemaattir Bir ölüye dua ederlerse ü teâlâ, o ölüyü affeder) İmam-ı Şafii hazretleri de, (Kırk Müslümanın içinde evliya bir zat bulunur Evliyanın duası makbuldür) buyuruyor İyilerin arasındaki kötü de kurtulur Bir hadis-i şerif meali: (Melekler, ’ı ananlarla karşılaşır ü teâlâ meleklere, “Şahit olun, bunları affettim” buyurur Melekler, “İçlerinde başka bir iş için gelen kötü biri var Onu da mı affettin yâ Rabbi?” derler , “Evet, onu da affettim İyilerle beraber olan kötü olmaz” buyurur) [Buhari, Müslim] Muhammed Masum hazretleri de buyuruyor ki: ü teâlânın sevgili kullarını tanıyıp sevenler, her ne kadar pervasız ve gerekli edeplerden uzak olsalar da, azizdir (1/88) İyilerin arasına giren birçok ajanın hidayete kavuştuğu çok işitilmiştir ü teâlâ bir topluluğu affedince, içlerindeki kötüleri ayırmaz, onları da affeder Bir hadis-i şerifte, (ü teâlâ, bir topluluğa rahmet edince, içindeki kötü olanı ayırmaktan hayâ eder) buyurulmuştur (Ebu-ş-şeyh) |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|