Ne Olur Biraz Beni Dinlesen? |
08-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ne Olur Biraz Beni Dinlesen?Saadet, yorucu ve hızlı iş temposundan sonra omuzları çökmüş bir halde eve gelir Evinde olmak onu bir nebze rahatlatsa da, bugünkü koşuşturmasını anlatacağı, duygularını paylaşacağı birine ihtiyacı vardır Eşinin kendinden önce geldiğini görünce bir "oh!" çeker Çünkü kendini dinleyecek birini bulmuştur Bir çırpıda her şeyi anlatmak ve rahatlamak ister - Yapacak o kadar çok şey var ki, kendime ayıracak vakit bulamıyorum - O zaman işten ayrılmalısın Bu kadar çalışmana gerek yok Benim kazancım yeterli Hoşlandığın farklı ve yorucu olmayan şeyler bulmalısın - Ama ben işimi seviyorum Yalnızca bugün biraz yoğundum ve her şeyin bir anda olmasını beklemeleri beni yordu - Sen işverene bakma, elinden geleni yap yeter - Öyle yapıyorum, ama bugünkü yoğunluktan annemi bile arayamadım - Dert ettiğin şeye bak, annen ne kadar yoğun olduğunu biliyor, anlayış gösterecektir, üzülme - Onun bugünlerde bize ihtiyacı var Birkaç gündür uğramayınca bir telefon beklemesi doğal değil mi? - Sen her şeyi fazla dert ediniyorsun Bu da seni mutsuz yapıyor Yorgunluğunun sebebi de bu - Hayır! Ben her zaman mutsuz değilim Sen beni fikir yürütmeden, anlamaya çalışarak dinlesen hiçbir şeyim kalmayacak Ne olur dinlemeyi denesen? Ayhan Bey nerede hata yaptığını düşünmektedir Çünkü o, sorun çözmeye çalıştığı için yardım ettiğine inanarak bunları söylemiştir Çoğu zaman kadın, yalnızca o günkü duygularını paylaşmak isterken, eşi yardım ettiğini sanarak sürekli sorunlarına çözümler önerip, onun sözünü keser Halbuki kadının istediği sadece anlattıklarının dinlenilmesidir Ayhan Bey, hanımının dünyasını anlamadığı için, çözüm önermeden sadece dinlemenin ne kadar önemli olduğunu anlamamıştır Hatta çözüm önermesi işleri daha da karıştırmıştır Halbuki sabır ve anlayışla dinleyip, onu anlamaya çalışsaydı çok daha iyi sonuç alacaktı Böyle bir durumda yapılması gereken en önemli şey, sadece eşlerin değil tüm aile fertlerinin, karşısındakinin duygu ve düşüncelerini anlama niyeti ile dinlemeleridir Daha sonra da kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmeleridir Bunun için en güzel çözüm, fertlerin birbirini empati kurarak dinlemeleridir Empatik dinleme, anlama niyetiyle kendini başkasının yerine koyarak, onun değer yargılarını kavramaktır Bu dinleme ile fert, karşısındakinin sorununu anlamaya çalışır Anlamak için de "ben" mesajını kullanmak en doğru yoldur Çünkü "ben" mesajı insanları eşit gösterirken, "sen" mesajı ise dikey gösterir Yukarıdaki Ayhan Bey'in de devamlı "sen" mesajı vermesi hanımını rahatsız etmiştir Halbuki "ben" mesajı, konuşan kişinin karşısındakinden daha iyi ve daha değerli olduğunu ifade eder "Ben" mesajları, "benim gördüğüm, benim düşüncem, benim görüşüm" gibi girişlerle başlamalıdır Kadın için, düşüncelerinin paylaşılması, anlaşılması ve eşinin ona yaklaşımı, çözümden daha önemlidir Kadının duygularını anlamaya çalışan erkeğin, onu anlamasa da dinlemesi yeterlidir Böyle davranmayı başaran erkek, karısının kendisini nasıl takdir ettiğini hayretle görecektir Tabii aynı durum kadınlar için de geçerlidir Onlar da erkeğin psikolojik doğasını bilerek davranır, öneri ve eleştiriden uzak bir biçimde, empati kurarak beylerini dinlerlerse eşlerinin kendilerine karşı daha açık ve ilgili olduklarını göreceklerdir Eşlerin birbirlerini tanımaları ve birbirlerinin psikolojik doğasına uygun davranmaları, mutluluğu daha kolay yakalamalarını sağlayacaktır Mine İzgi |
08-04-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ne Olur Biraz Beni Dinlesen?Empatik dinleme, anlama niyetiyle kendini başkasının yerine koyarak, onun değer yargılarını kavramaktır Bu dinleme ile fert, karşısındakinin sorununu anlamaya çalışır Anlamak için de "ben" mesajını kullanmak en doğru yoldur Çünkü "ben" mesajı insanları eşit gösterirken, "sen" mesajı ise dikey gösterir Yukarıdaki Ayhan Bey'in de devamlı "sen" mesajı vermesi hanımını rahatsız etmiştir Halbuki "ben" mesajı, konuşan kişinin karşısındakinden daha iyi ve daha değerli olduğunu ifade eder "Ben" mesajları, "benim gördüğüm, benim düşüncem, benim görüşüm" gibi girişlerle başlamalıdır selamün aleyküm kardeşim gerçekten de günlük konuşmalarda çok sık rastlanan bir durum insanlar, fikir yürütürken sonuçta kendi tecrübe ve ufuklarına göre yorum yaparlar ve olayları değerlendirirler ama karşıdaki de aynen böyle olacak bir kaide yok bir insan durumunu anlattığında mutlaka kendine göre bir şeyler anlatıyordur sorunu dinleyen kişinin, olaylara ortakmış gibi bir tavır takınması gerçekten de iletişimde hoş bir durum değil ve bir bencillik insanlar gerçekten iletişimi doğru kurabilse birçok sorunun kalmayacağına inanıyorum birçok şey genelde yanlış anlama üzerine oluyor Allah razı olsun güzel kardeşim çok güzel bir paylaşım yine emeğine sağlık selam ve dua ileAllah'a emanetsin |
08-04-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ne Olur Biraz Beni Dinlesen?SELAMÜNALEYKÜM KARDEŞİMGÜZEL BİR PAYLAŞIMOLAYA EŞLER ARASINDA İLETİŞİM OLARAK BAKILMIŞBU TÜR KARŞILIKLI EMPATİ KURMA TÜM GENEL ÇEVREDE İLETİŞİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİEŞLER ARASI ANNE ÇOCUK-BABA ÇOCUK YADA ARKADAŞLAR ARASI İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİİLK ÖNCE KARŞIMIZDAKİNİ DİNLEMEK SÖZÜNÜNÜ KESMEMEK ÇOK ÖENMLİ BİZLERE BELKİ BASİT GİBİ GELİYOR AMA KARŞIDAKİNİN RUH HALİ NEDİR BİLEMEYİZ YAZIDADA APAÇIK ORTADA EŞ YARDIM AMAÇLI MASUMANE OLARAK FİKİR ALIŞ VERİŞİNDE BULUNUYOR AMA EŞİNİ BU DAHADA HARARETLENDİRİYORTEK KELİMEYLE ''ETKİLİ İLETİŞİM''DAHADA FAZLASINA GEREK YOKSELAM VE DUA İLE KARDEŞİMUMARIM KONUYU ANLATMAYA ÇALIŞIRKEN DAĞITMADIMSELAMETLE KAL |
08-04-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ne Olur Biraz Beni Dinlesen?aliye_aliye yazdı: Empatik dinleme, anlama niyetiyle kendini başkasının yerine koyarak, onun değer yargılarını kavramaktır Bu dinleme ile fert, karşısındakinin sorununu anlamaya çalışır Anlamak için de "ben" mesajını kullanmak en doğru yoldur Çünkü "ben" mesajı insanları eşit gösterirken, "sen" mesajı ise dikey gösterir Yukarıdaki Ayhan Bey'in de devamlı "sen" mesajı vermesi hanımını rahatsız etmiştir Halbuki "ben" mesajı, konuşan kişinin karşısındakinden daha iyi ve daha değerli olduğunu ifade eder "Ben" mesajları, "benim gördüğüm, benim düşüncem, benim görüşüm" gibi girişlerle başlamalıdır selamün aleyküm kardeşim gerçekten de günlük konuşmalarda çok sık rastlanan bir durum insanlar, fikir yürütürken sonuçta kendi tecrübe ve ufuklarına göre yorum yaparlar ve olayları değerlendirirler ama karşıdaki de aynen böyle olacak bir kaide yok bir insan durumunu anlattığında mutlaka kendine göre bir şeyler anlatıyordur sorunu dinleyen kişinin, olaylara ortakmış gibi bir tavır takınması gerçekten de iletişimde hoş bir durum değil ve bir bencillik insanlar gerçekten iletişimi doğru kurabilse birçok sorunun kalmayacağına inanıyorum birçok şey genelde yanlış anlama üzerine oluyor Allah razı olsun güzel kardeşim çok güzel bir paylaşım yine emeğine sağlık selam ve dua ileAllah'a emanetsin Aleykum selam güzel kardeşim Çok haklısın yorumlarında İnşaAllah karşımızdakini dinleyip bencillik etmeyenlerden oluruz Bu yazıdan ders alırız inşaAllah Alah cc senden de razı olsun kardeşim Selametle kal inşaAllah |
08-04-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ne Olur Biraz Beni Dinlesen?KAAN ERDEM yazdı: SELAMÜNALEYKÜM KARDEŞİMGÜZEL BİR PAYLAŞIMOLAYA EŞLER ARASINDA İLETİŞİM OLARAK BAKILMIŞBU TÜR KARŞILIKLI EMPATİ KURMA TÜM GENEL ÇEVREDE İLETİŞİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİEŞLER ARASI ANNE ÇOCUK-BABA ÇOCUK YADA ARKADAŞLAR ARASI İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİİLK ÖNCE KARŞIMIZDAKİNİ DİNLEMEK SÖZÜNÜNÜ KESMEMEK ÇOK ÖENMLİ BİZLERE BELKİ BASİT GİBİ GELİYOR AMA KARŞIDAKİNİN RUH HALİ NEDİR BİLEMEYİZ YAZIDADA APAÇIK ORTADA EŞ YARDIM AMAÇLI MASUMANE OLARAK FİKİR ALIŞ VERİŞİNDE BULUNUYOR AMA EŞİNİ BU DAHADA HARARETLENDİRİYORTEK KELİMEYLE ''ETKİLİ İLETİŞİM''DAHADA FAZLASINA GEREK YOKSELAM VE DUA İLE KARDEŞİMUMARIM KONUYU ANLATMAYA ÇALIŞIRKEN DAĞITMADIMSELAMETLE KAL Aleykum selam kardeşim Güzel yorumun için teşekkür ederim Dağıtmadın kardeşim çok güzel anlattın sağolasın Allah cc razıolsun Selametle kal inşaAllah |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|