![]() |
Pırtlı Masal | Aziz Nesin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pırtlı Masal | Aziz Nesin![]() Pırtlı Masal Bir varmış bir yokmuş ![]() ![]() ![]() Uşak, su katılmamış halis bir uşak olduğu için, efendisi ve hamım ne buyurursa, onun doğru mu, yanlış mı olduğunu düşünmeden yaparmış ![]() Günlerden bigün efendisi uşağına, - Git pazardan bir tas bal al! ![]() ![]() ![]() Yüzde yüz halis, hilesiz uşak yerlere kadar eğilmiş: - Başüstüne efendim ![]() Hemen pazara koşmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uşak, su katılmamış, halis bir uşak olduğundan zengin efendisini kazandırıp yoksul balcıyı kazıkladığından sevinç içinde yolda giderken, üstü başı, yırtık zavallı bir kadın, - Elindeki tastan, ne olur bana bir tadımlık bal versene ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hilesiz, hurdasız uşak, zavallı yoksul kadınla, - Pırt, pırt! ![]() ![]() ![]() ![]() Hasta yavrusunun acısıyla yüreği yanan zavallı kadın şöyle demiş: - Bütün efendiler, kendilerinden daha büyük efendilerinin uşaklarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Uşak, kahkahalarla gülerek yine, - Pırt, pırt! ![]() ![]() ![]() ![]() Eve gelince uşak, efendilerinden önce tadına bakmak için tastan bir parmak bal alıp yemiş ![]() ![]() - Pahalı almadın ya balı? Katıksız uşak cevap vermiş: - Hayır pırt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendisi pırtlayan uşağına şaşmış, - Ne oldu sana? demiş, neden böyle pırtlayıp duruyorsun? Uşak da, demiş ki: - Ben pırt, baldan pırt, aldıktan pırt, sonra pırt, böyle pırt oldum pırt ![]() ![]() ![]() Hanım, tastaki baldan bir parmak almış sonra, - Nesi var pırt, bu balın pırt, pekala bal pırt ![]() ![]() ![]() ![]() - Ne oluyor size, pırtlayıp duruyorsunuz? ![]() ![]() ![]() ![]() - Balın pırt, nesi var pırt, pekala pırt, bal işte pırt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Haydi pırt, bunu pırt, belediye pırt, reisine pırt, götürelim pırt ![]() ![]() ![]() Balı aldıkları gibi belediye reisine gidip, pırtlaya pırtlaya başlarına geleni anlatmışlar ![]() - Allah Allah! ![]() ![]() ![]() - Bu balın pırt, nesi var pırt, pekala pırt, bal işte pırt ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra hep birden, - Haydi pırt, bir kere de pırt, kadıya pırt, gidelim pırt ![]() ![]() ![]() ![]() Kadıya gidip başlarına geleni anlatmışlar ![]() - Allah Allah pırt, bu nasıl pırt, iş pırt? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vali Paşa, karşısında pırtlayıp duran bir sürü insan görünce şaşırmış ![]() ![]() - Pekala pırt, güzel, pırt, bal pırt ![]() ![]() ![]() İş gittikçe büyümüş, Şeyhülislam, Kazasker, bütün vezirler hepsi baldan birer parmak ağızlarına alınca pırtlamaya başlamışlar ![]() - Şu balın pırt, esrarını pırt, çözünüz pırt ![]() ![]() ![]() - Aman pırt, padişahımız pırt, efendimiz pırt, şu baldan pırt, lütfen pırt, bir parmak pırt, alınız pırt ![]() Padişah büyük bir hayret içinde, insanları pırtlatan baldan bir parmak almış ve her kelimesinde o da pırtlamaya başlamış: - Bu balın pırt, nesi var, pırt, pekala pırt, bal işte pırt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey pırt, hatun pırt, bizi pırt, bu dertten pırt, kurtar pırt, sana pırt, emir pırt ediyorum pırt! ![]() ![]() ![]() ![]() - Kendini efendi sanan, ezilene efendilik, ezene uşaklık eden, balsızlara bal vermeyip, balı yalnız kendileri yiyen uşakların uşakları pırtlamadan laf edemesinler ![]() Bakmışlar ki, çocuğunu ölümden kurtarmak için hasta kadına bir parmak bal vermekten başka çare yok ![]() ![]() Hayır ![]() - Bal tutan pırt, parmağını pırt, yalar pırt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gün bugün, insanların bir kısmı pırtlar durur ![]() ![]() ![]() Aslında o nutuklar şöyledir: - Vatandaşlar pırt, oyunuzu pırt, bize pırt, veriniz ![]() - Pırrrt! ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|