![]() |
Yakınlık, Fedakârlık İster |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yakınlık, Fedakârlık İsterKurb kelimesi, yakınlık, yakın olmak anlamındadır ![]() ![]() ![]() Dinimizin emrettiği ibadetlerden namaz ve oruç, beden ile, zekat ve kurban, mal ile yapılan ibadetlerdendir ![]() ![]() İnsanlardan bazılarına, beden ile, bazılarına da mal ile yapılan ibadetler zor gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim-i Havvas hazretleri anlatır: “Bir sene, hacca gitmeye niyet ederek yola çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Niçin toplandınız? diye sordum ![]() ![]() Bunda bir hikmet olsa gerektir deyip içeri girdim ![]() ![]() -Ey İbrahim-i Havvas! Hoş geldiniz dedi ![]() -Beni nereden tanıyorsunuz? diye sorunca bana; -Canımı canana teslim etmek istedim ve Hak teâlâdan sevdiği bir kulunu yanımda bulundurmasını niyaz ettim ![]() ![]() Bunun üzerine; -Peki hastalığınız nedir? diye sorduğumda kız; -Bir gece dışarı çıkıp, ibret nazarı ile gökyüzüne baktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O zaman ben; -Bizim diyara gelmek ister misin? deyince, o da; -Sizin diyarda ne vardır? dedi ![]() -Mekke, Medine, Beytülmukaddes oradadır diye cevap verince; -Sağ tarafına bak dedi ![]() ![]() -Vakit yaklaştı, istek ve arzu haddi aştı dedi ve Kelime-i şehadet getirip ruhunu teslim etti ![]() ![]() ![]() Behaeddin Buhari hazretleri hacda iken hacılar Mina’da kurban kesiyorlardı ve; -Bizim de kurban kesmemiz lazım, fakat biz oğlumuzu kurban edeceğiz buyurdu ![]() Talebeleri “bu sözde bir hikmet vardır” diyerek, o günün tarihini kaydettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavus bin Keysan hazretleri anlatır: “Hacca gitmiştim ![]() ![]() ![]() -Ey çocuk, senin yiyeceğin var mı? dedim ![]() -En iyi yiyecek takvadır ![]() ![]() İhram kuşandığımızda hepimiz “Lebbeyk” dediğimiz halde, çocuk söylemiyordu ![]() -Niçin söylemiyorsun dedim ![]() -Red cevabını duymamak için dedi ![]() Bu söz üzerine çok ağladım ve kendi kendime; “Bu çocuk reddolunmaktan korkarsa, biz reddolunur, kabul edilmezsek halimiz nice olur” dedim! Mina’ya kurban kesmek için geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi hadiseyi öğrenince, çok üzülüp ağladı ![]() -Ey hatun! Senin çocuğun, benim rızama kavuşmak için canını feda etmek istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Netice olarak, Resulullah efendimizin aşkı ile yanan Mevlana Halid-i Bağdadi hazretlerinin buyurduğu gibi olabilmek kolay değildir: Çıkacak bir canım kaldı, ey bütün canların canı! Uygun olur mu söylemek, canımı fedaya geldim ![]() ![]() ![]() Osman Ünlü |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|