07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Entansif Tarım
Entansif Tarım Ve Tarım Bölgeleri : Andırın’ın çok az bir kısmında entansif tarım teknikleri uygulanır Son yıllarda bu teknik bir artış göstermektedir Entansif tarımın gelişmesinde, motorlu taşıtların artması yanında sulamalı tarımın ön plana çıkması, kredi olanaklarının kullanılabilir hale gelmesi, çiftçilerin bilinçlendirilmesi, tohumların seçilmesi, ilaçlama ve gübreleme gibi faktörlerin esas rolü olmakta ve yılda 2-3 çeşit tarım ziraatı yapılmaktadır Böylece karpuz, mısır, pamuk, soya fasulyesi, turp, ıspanak, kavun ve özellikle de yer fıstığı tarımında büyük artışlar görülmektedir Entansif tarımın başlıca görüldüğü bölgeler: Yeşilova ( Aşağı Andırın Ovası), Geben Ovası, Gökahmetli, Kumarlı, Bektaşlı, Beşbucak, Anacık, Akçakoyunlu, Alameşe, Darıovası, Haştırın, Akgümüş ve Kargaçayırı Bu tür tarım faaliyetleri yörenin iktisadi faaliyetine önemli katkılar sağlamaktadır
Ektansif Tarım Faaliyetleri ve Bölgeleri: Motorlu taşıtların kullanılamadığı, eğimin fazla olduğu kırsal bölgelerde görülmektedir Böylece bölgelerde karasaban kullanılmakta, karasabanın kullanılamadığı alanlarda kazmalarla tohumlama faaliyeti yapılmaktadır Yabancı otlarla mücadelede yetersiz kalınmakta ve ürün ancak orakla veya tırpanla biçilmektedir Bunun yanında tek tip ürün olan buğday ve arpa üretimi yapılmaktadır Zamansız meydana gelen yağışlara bağlı olarak ürün veriminde dalgalanmalar görülmektedir Ektansif tarım faaliyetleri giderek azalmakta ve ektansif tarım teknikleri de giderek entansif tarım tekniğine dönüşmektedir
|
|
|