|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ebu, iyi, kerimi, kurani, mûseleşarî, okuyan, sahâbîlerden |
![]() |
Kur'ân-İ Kerîmi En İyi Okuyan Sahâbîlerden: Ebû Mûsel-Eş'arî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'ân-İ Kerîmi En İyi Okuyan Sahâbîlerden: Ebû Mûsel-Eş'arîEbû Mûsel-Eş'arî, Müslüman olmasını, Buhârî ve Müslim'in ittifakla bildirdiği hadîs-i şerîfte şöyle anlatmaktadır: Biz Yemen'de iken Peygamber efendimizin ortaya çıkışı haberi bize ulaştı ![]() ![]() ![]() Burada oturmamızı emretti Habeşistan'da Ca'fer bin Ebû Tâlib ile buluştuk ve Müslüman olduk ![]() - Resûlullah efendimiz bizi, buraya gönderdi ![]() ![]() Bunun üzerine, biz de orada oturduk ![]() ![]() Biz Medîne'ye geldiğimizde, Resûlullah efendimiz Hayber fethinde bulunuyordu ![]() ![]() Eş'arîler, Medîne'ye gelmekte oldukları sırada Resûlullah efendimiz Eshâbına buyurmuştu ki: - Yanınıza öyle bir kavim gelecektir ki onlar, İslâmiyet için, sizden daha yufka yüreklidirler ![]() Bunların arasında Ebû Mûsel-Eş'arî de vardı ![]() Eş'arîler Medîne'ye yaklaştıkları zaman; "Yarın, sevgililere, Resûlullahla Eshâbına kavuşacağız" diye şiirler söylüyorlardı ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimiz Eş'arîleri Medîne'de Batham Meydanlığına yerleştirdi ve onlara buyurdu ki: - Sizin hicretiniz iki defadır ![]() ![]() Gece geç vakte kadar ibâdet ederdi Eş'arîler yatsıdan sonra geç vakitlere kadar ibâdet ederler, gündüz fırsat buldukça Peygamber efendimizin yanına giderler ve O'nun mübârek kalbinden fışkıran feyzlere kavuşurlardı ![]() ![]() Resûlullah efendimiz Eş'arîlere namaz kıldırdıktan sonra, onlara; - Allahın size olan ni'metlerindendir ki, insanlardan bu saatte, bu namazı sizden başka kılan kimse yoktur! buyurarak onları takdir ve teşvik ederdi ![]() Resûlullah efendimiz mübârek hanımlarından Hazret-i Âişe-i Sıddîka ile bir gece bir yere gidiyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimiz, O'nu gündüz görünce, akşamki hâdiseyi Eshâbına anlatıp; - Buna muhakkak Dâvüd'ün güzel seslerinden bir ses verilmiş, buyurarak methetti ![]() Ebû Mûsel-Eş'arî, Peygamber efendimizin yaptığı iltifatlardan çok memnun olurdu ![]() ![]() (Allahü teâlânın onları seveceği ve onların da Allahü teâlâyı seveceği bir kavim getirir) buyurduğu Mâide sûresi 54 ![]() - Onlar işte bunun, ya'nî Ebû Mûsel-Eş'arî'nin kavmidir, buyurdu ![]() Yine buyurdu ki: - Seferlerde yoldaşlık eden Eş'arî cemaatının gece vakti evlerine girdikleri zaman okudukları Kur'ân-ı kerîmi, seslerinden çok iyi tanırım ![]() ![]() Ehl-i sünnet i'tikâdındaki iki mezhep imâmından biri olan Ebül-Hasen-i Eş'arî hazretleri Eş'arî kavmindendir ![]() Amcasının yerine geçti Ebû Mûsel-Eş'arî'nin amcası Ebû Âmir de, Resûlullahın kumandanlarındandı ![]() ![]() ![]() "Resûlullah efendimiz, bu gazâya beni amcam ile berâber göndermişti ![]() ![]() - Ey amca! Oku sana atan kim idi? Eliyle gösterip dedi ki: - İşte! Oku atan müşrik şudur! Amcamı o hâliyle bırakıp düşmanın peşine düştüm ![]() ![]() - Dur! Kaçmaktan utanmıyor musun, diye arkasından bağırıyordum ![]() Cûşemli nihâyet durdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihâyet onu öldürdüm ![]() ![]() - Şu oku dizimden çıkar! Oku çektim ![]() ![]() ![]() - Ey kardeşimin oğlu! Resûl-i ekrem efendimize hürmetimi ve selâmımı bildir ![]() Amcam, beni, kendi yerine kumandan tâyin etti ![]() - Atımı ve silâhımı Resûllah efendimize teslim et, dedikten sonra şehîd oldu ![]() Bundan sonra yeni kumandan Ebû Mûsel-Eş'arî mübârek İslâm sancağını büyük bir hürmetle alıp öptükten sonra, müşriklerin arasına daldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evtas'ta zafer kazanan Ebû Mûsel-Eş'arî Resûlullahın yanına dönüşünü şöyle anlatır: "Evtas muhârebesinden sonra, amcamın emânetlerini alıp Resûl-i ekremin huzûruna gittim ![]() ![]() ![]() - Ey Ebû Mûsâ! Ebû Âmir şehîd mi oldu? Ebû Âmir'i affeyle! Ben de amcamın söylediklerini arzettim ![]() ![]() ![]() - Allahım! Kulcağızın Ebû Âmir'i affeyle! diye duâ etti ![]() Duâ ederken ellerini o kadar kaldırmıştı ki ben koltuğunun beyazlığını gördüm ![]() - Allahım, kıyâmet gününde Ebû Âmir kulunu şu yarattığın insanlardan çoğunun üstünde âli bir makâmda kıl, niyâzında bulundu ![]() - Anam-babam, canım sana fedâ olsun yâ Resûlallah! Benim için de magfiret dile! Resûlullah benim için de: - Yâ Rabbî! Ebû Mûsâ Abdullah bin Kays'ın günâhlarını affeyle! Kıyâmet gününde onu en yüksek ve güzel makâma koy! diye duâ buyurdu ![]() Ebû Mûsel-Eşarî hazretleri, Resûlullah efendimiz zamanında Zebid, Aden ve Yemen vâliliklerinde bulundu ![]() - Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, ürkütmeyiniz! Birleşiniz, fırkalara ayrılmayınız! Ebû Mûsel-Eş'arî hazretleri Resûlullah efendimizin vefâtından sonra da devlet hizmetinde bulundu ![]() ![]() Bana yardımcı olunuz Halîfe, Ebû Mûsel-Eş'arî'yi huzûruna çağırıp, Basra'ya vâli tâyin ettiğini bildirdi ![]() - Ey mü'minlerin emîri! Bana, Resûlullahın Eshâbı ile yardımcı olunuz ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ömer de, "arzu ettiğin kimseyi yanına alabilirsin" diyerek izin verdi ![]() ![]() ![]() Burada vâli iken Ehvaz, İsfehan ve Nusaybin fethedildi ![]() ![]() ![]() Hazret-i Osman'ın halîfeliği esnasında önce Basra daha sonra da Kûfe vâliliğine tâyin edildi ![]() ![]() ![]() Birgün Peygamberimiz Ebû Mûsel-Eş'arî'ye buyurdu ki: - Cennet hazînelerinden (ve diğer rivâyette) Arşın altındaki hazînelerden bir hazîneye seni irşâd edeyim mi? - Evet yâ Resûlullah irşâd buyur ![]() - Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh, de! Ecel günlerini sayıyoruz Ebû Mûsel-Eş'arî, Kur'ân-ı kerîmin bütün sûrelerini ezbere bilirdi ![]() ![]() Safvân bin Süleyman diyor ki: Resûl-i ekrem efendimiz zamanında Hazret-i Ömer ile Hazret-i Ali'den ve Mu'âz ile Ebû Mûsel-Eş'arî'den başkaları fetvâ vermezdi ![]() İslâm takvimini yazılarında ilk defa o kullandı ![]() ![]() ![]() - Biz onların ecel günlerini sayıyoruz, meâlindeki hâl üzerinde bulunurdu ![]() Her an son nefesini düşünürdü ![]() ![]() ![]() - Atlar koştukları vakit, son noktaya gelince nasıl bütün imkânlarını kullanırsa, ben de son noktaya geldiğimde bütün imkânlarımı kullanmak mecburiyetindeyim ![]() Kur'ân-ı kerîme uymak Böyle yaşayıp bu hâl üzerine vefât etti ![]() ![]() Çok güzel Kur'ân-ı kerîm okuması, müfessir, müctehid olması ve Peygamberimizin iltifatlarına mazhâr olması sebebiyle vaazı çok kalabalık olurdu ![]() - Kur'ân-ı kerîme ta'zimle çok hürmet ediniz ![]() ![]() ![]() ![]() Kim Kur'ân-ı kerîme uyarsa, Kur'ân-ı kerîm onu Cennet bahçelerine götürecektir ![]() Kim Kur'ân-ı kerîmi kendine uydurursa, hesâbına geldiği gibi ma'nâ verirse, Cehennemin alt katlarına baş aşağı düşeceklerdir ![]() Âdemoğlu, iki vâdi dolu altını olsa yine de tamam, yeter demez ![]() ![]() ![]() İnsan, dünyalık için acele ederse âhiretten uzaklaşır ![]() ![]() ![]() Ebû Mûsel Eş'arî hazretlerinin İsmi Abdullah'tır ![]() ![]() Bîsetten önce Yemen'in Zebid bölgesinde doğduğu bilinmekteyse de tarihi belli değildir ![]() 663 yılında Kûfe, diğer bir rivâyette Mekke-i mükerremede vefât etti ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|