Süt İçmeyi Unuttuk... |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt İçmeyi Unuttuk...Bu hafta 21 Mayıs’ta dünya süt gününü kutlayacağız Finlandiya’da yılda kişi başına 139, İsveç’te 111, Romanya’da 75 litre süt tüketilmesine karşılık Türkiye’de bu miktar sadece 24 litre Oysa süt canlıların bütün ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilen bir gıda maddesi 21 Mayıs, Dünya Süt Günü Bu vesile ile bir hatırlatma yapmak istiyorum; süt içmeyi neredeyse unuttuk Türkiye, süt tüketimi sıralamasında AB ülkelerinin çok gerisinde yer alıyor Finlandiya’da kişi başı na süt tüketimi 139, İsveç’te 111, Fransa’da 68, Romanya’da 75 litre iken ülkemizde ise bu miktar sadece 24 litre seviyesinde Canlıların neredeyse bütün ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilen, onu geliştiren ve uzun yaşamasına neden olan süt, ihmale gelmez Tabii bunun yanında kolesterolü olanların da süt tüketirken dikkat etmeleri gerekir Süt; su, yağ, protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminlerden oluşur Bir su bardağı sütte (200 ml) yaklaşık olarak 9 gr karbonhidrat, 6 gr protein ve 6 gr yağ bulunmaktadır Sütte bulunan yağların 2/3’ü doymuş yağlardan oluşmaktadır Bu nedenle kolesterol problemi yaşayan bireylerin süt ve süt ürünlerini tüketirken dikkat etmeleri ve yağı azaltılmış ürünleri seçmeleri gerekmektedir Kalsiyum deposu Yaşamın her döneminde büyük önem taşıyan süt ve süt ürünleri özellikle büyüme ve gelişme dönemlerinde, ihtiyaçların arttığı gebelik ve emziklilikte daha da fazla önem kazanmaktadır Süt ve süt ürünleri, bu dönemlerde en fazla ihtiyacın arttığı mineral olan kalsiyumun en iyi kaynağı olarak gösterilirler Kalsiyum, çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında, ileriki yaşlarda kemik yoğunluğunun azalmasını önlemede, gebe ve emziklilikte artan ihtiyaca bağlı depolardaki azalmayı önlemede yardımcıdır Ayrıca bir süt ürünü olan yoğurdun sağlığı geliştirici etkisi artık herkesin bildiği bir gerçektir Yoğurtta bulunan bakterilerin kanser, enfeksiyonlar, gastrointestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları önleyici etkileri bilinmektedir Bunun yanında yoğurdun içerdiği probiotik ve prebiotik maddelerin kabızlık, ishal, kalp hastalıkları, şeker, kemik erimesi ve kalın bağırsak kanseri gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, özellikle immunoglobulin A’dan zengin olduğu, B grubu vitaminler ve folik asit sentezinde yer aldığı, laktozun sindirimini kolaylaştırdığı ve ishali önleyici etkisinin bulunduğu da bilinmektedir Normal yetişkinlerde ihtiyaç, 2 porsiyon süt veya yoğurt ile karşılanabilmekte, ancak ihtiyaçların arttığı gebelik, emziklilik ve büyüme, gelişme dönemlerinde bu ihtiyaç 3-4 porsiyona çıkmaktadır -------------------------------------------------------------------------------- Besin grupları - İçerik Süt ve ürünleri: Protein, kalsiyum, fosfor, B2, B12, kalsiyum, A vitamini Et, yumurta, kuru baklagil: Protein, demir, çinko, magnezyum, fosfor, B6, B12, B1 ve A vit Sebze ve meyveler: Folik asit, beta karoten, E vit C vit, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve çeşitli antioksidanlar Ekmek ve tahıllar: B12 dışındaki vitaminler, özellikle B1 vitamini |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|