![]() |
Peygamber Efendimiz(S.A.V.) Den Latifeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamber Efendimiz(S.A.V.) Den LatifelerPeygamber Efendimiz(s ![]() ![]() ![]() Allah Rasulü'nden Latifeler ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimizin dadılığını yapmış bulunan Ümmü Eymen, bir gün Peygamber Efendimize gelerek O’nu evine çağırır: “-Ya Rasûlallâh, kocam sizi çağırıyor!” Allah Rasûlü: “-O da kim, hani şu gözlerinde beyazlık olan adam mı?” diye sorar ![]() “-Kocamın gözlerinde beyazlık yok, yâ Rasûlallâh!” diye cevap verir ![]() “-Evet, gözlerinde beyazlık var!” Bir anda beti-benzi atmış olan Ümmü Eymen: “-Vallahi yok, ya Rasûlallâh!” diye yeminler etmeye başlar ![]() “-Hiçbir insan yoktur ki, gözlerinde beyazlık bulunmasın!” (Peygamberimizin Şemâili, Prof ![]() ![]() İhtiyar kadının birisi, peygamber Efendimize gelerek: “-Yâ Rasûlallâh! Beni cennetine koyması için Allah’a duâ edin!” der ![]() “-Cennete koca karılar giremez ki!” karşılığını verir ![]() Verilen cevabın nüktesini anlayamayan kadıncağız, üzülür ve ağlayarak döner gider ![]() “-Söyleyin ona! Koca karılar, cennete, ihtiyar olarak girmezler ![]() “Biz, cennet kadınlarını, dünyadaki yaratılışlarına benzemeyen bir yaratılışta yarattık ![]() ![]() ![]() ![]() Enes bin Mâlik’in anlattığına göre, adamın birisi, Peygamber Efendimize gelerek, O’ndan kendisini taşıyacak bir binit istemesi üzerine, Allah Rasûlü: “-Ben, seni dişi bir devenin yavrusuna bindirmek istiyorum!” buyurdular ![]() “-Yâ Rasûlallâh, ben dişi devenin yavrusunu ne yapayım, o beni taşıyamaz ki?!” deyince, Peygamber Efendimiz: “-Devenin büyüğünü de, dişi deveden başkası mı doğurur?!” buyurdular ![]() Bu latîfelerdeki inceliğe dikkat çeken bir rivâyeti de zikredelim ![]() “-Ey Allah’ın sevgilisi! Siz, bizlerin şaka yapmasını yasaklıyorsunuz; fakat kendiniz, bizlere şaka yapıyorsunuz!” dediklerinde: “-Evet, ancak ben, gerçek olandan başkasını söylemem!” cevabını vermişlerdi ![]() Latife yapan ve hoş latifeleri de müsamaha ile karşılayan Allah Rasûlü’nün çevresinde de nükteyi seven insanlar vardı ![]() ![]() Bu zât, oldukça fakir olmasına rağmen, Peygamberimize karşı aşırı bir muhabbeti vardı ![]() “-Yâ Rasûlallâh, Bunu sana hediye ediyorum!” derdi ![]() Satıcı parasını almak için geldiğinde de, onu Rasûlullâh’a götürür ve: “-Yâ Rasûlallah! Bu adama malının parasını ver!” derdi ![]() “-Onu bana hediye etmemiş miydin?” Diye sorması üzerine, Nuayman: “-Yanımda para yoktu ![]() ![]() ![]() Allah Rasûlü tebessüm eder ve satıcıya parasını öderdi ![]() Hazret-i Ebû Bekir, Rasûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem-’in vefatından bir yıl önce, ticaret için Basra’ya gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nuayman kervanın azık işleri ile vazifelendirilmişti ![]() “-Bana biraz yiyecek ver!” dedi ![]() “-Ebû Bekir gelmedikçe vermem ![]() ![]() Süveybit kızdı ve: “-Gör bak, başına ne işler açacağım ![]() ![]() ![]() Süveybit’in getirdiği adamlardan birisi, eliyle kervandaki Nuayman’ı işaret ederek: “-Bu mu?” Diye sordu ![]() “-Evet, bu! Aman söylediklerimi unutma ![]() ![]() ![]() “-Tamam, merak etme!” diyerek, beraberinde getirdiği adamlara: “-Şu köleyi tutup getirin!” diye emretti ![]() Nuayman’ın ellerini, ayaklarını bağlamaya başladılar ![]() “-Bırakın beni, ben hür birisiyim ![]() “-Efendin, seni bize anlattı! Hadi yürü!” diye bağırdı ![]() Adamlar önde, Nuayman arkada uzaklaşıp gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|