|
|
Konu Araçları |
ali, bin, dönemibabası, dönemikardeşi, dönemiölümü, halife, hasan, hüseyin, ilk |
Hüseyin Bin Ali (İlk Üç Halife Dönemi-Babası Ali Dönemi-Kardeşi Hasan Dönemi-Ölümü) |
07-12-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hüseyin Bin Ali (İlk Üç Halife Dönemi-Babası Ali Dönemi-Kardeşi Hasan Dönemi-Ölümü)İlk Üç Halife Dönemi İlk üç halife döneminde, Ehli Beyt mensuplarıyla yönetim arasında oluşan bazı anlaşmalıklarda (halifenin tayini, fedek arazisi vs) Hüseyin, fikren babası Ali bin Ebu Talib’i takip etti Bilindiği gibi Ali, kendisinden önceki halifeler döneminde (Ali bu günleri şöyle anlatır: Gördüm ki sabretmek daha doğru; sabrettim; ettim ama gözümde diken, boğazımda kemik vardı; (…)[13]) muhalefet etmemeyi seçmiştir Hüseyin’in bu dönemde yaptığı en önemli muhalif duruş, ilk dönem sahabelerden olan ve İslam peygamberinin kendisi için ‘Ne mavi gökyüzü ne de kara toprak Ebu Zer’den daha doğru sözlü birini görmemiştir’ dediği Ebu Zer’in, üçüncü halife Osman bin Affan’ın emriyle üçüncü kez sürgün edilişinde yaşanmıştır Muhalefet yaptığı gerekçesiyle, Şam’a, ordan da Muaviye bin Ebu Süfyan’ın (I Muaviye) isteğiyle tekrar Medine’ye sürülen Ebu Zer, ilerlemiş yaşına rağmen bu seferde Rebeze’ye sürülür Mervan bin Hakem’de halifece, onu yolcu etmeye ve onunla vedalaşmaya gelen müslümanlara engel olma görevi verildi Ancak, Ali, Hasan, Hüseyin, Akil bin Ebu Talib, Abdullah bin Cafer ve Ammar bin Yasir onu uğurlamaya gelenerek halifenin bu emrine muhalefet ettiler[14] Babası Ali Dönemi Daha çok bilgi için: Cemel Savaşı, Sıffin Savaşı ve Nehrevan Savaşı Üçüncü halife Osman bin Affan’ın bir suikast sonucu öldürülmesiyle, halk Ali bin Ebu Talib’e teveccüh etti ve onu halife seçtiler (m 656, h 35) Ali’nin halifeliğe geçişinden bir süre sonra biatlerinden dönenler oldu ve bu durum İslam tarihinde ilk iç savaşı (İlk Fitne) beraberinde getirdi Hüseyin, tüm bu savaşlarda babası Ali’nin safında savaştı ve babası izin verdikçe savaş meydanına da indi Ali, İslam peygamberi Muhammed’in neslinin kesilmesinden korktuğu için Hüseyin ve abisi Hasan’ın savaş meydanına inmesine pek izin vermiyordu Bu kaos ortamında, babası da selefi gibi bir suikaste uğradı ve üç gün sonra öldü (m 661, h 40) Babası şehit olduğunda gerisinde, Ali’nin öldürüldüğü günü Şam’da bayram ilan eden I Muaviye gibi bir düşman bırakmıştı kendilerine Kardeşi Hasan Dönemi Babasını ölümünün ardından kardeşi Hasan’ı rehber edinen Hüseyin kardeşinin öğütlerine uydu Ölüm Daha çok bilgi için: Kerbela Savaşı Siyasi bir fikir ayrığı sebebiyle Kerbela Savaşı'nda ailesinden pek çok kişiyle birlikte öldürülmüştür Künyesi [değiştir] Ebu Abdullah (Abdullah'ın Babası) Shī‘a Islam titles Önce gelen: Hasan bin Ali Hüseyin bin Ali 669 - 680 Sonra gelen: Ali bin Hüseyin |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|