![]() |
Vur Patlasın Çal Oynasın |
![]() |
![]() |
#1 |
VANDETTA
![]() |
![]() Vur Patlasın Çal Oynasın![]() 1939 kışında, baharında, yazında Fransa’da birtakım sıkıntılar, siyasî çekişmeler, parti kavgaları, edebiyat tartışmaları, olağan patırtılar gürültüler vardı ama hayat akıp gidiyordu ![]() ![]() ![]() Zenginler pahalı şarapları, şampanyaları yudumluyor, orta tabaka ve fakirler ucuz şaraplarla yetiniyordu ![]() ![]() Almanya bu esnada harıl harıl hiç durmadan savaşa hazırlanıyordu ![]() Nihayet Danzig meselesi yüzünden Almanya Polonya’ya batıdan saldırdı, Sovyet Birliği doğudan girdi ve ülkeyi paylaştılar ![]() Fransa İngiltere ile birlikte Almanya’ya savaş ilan etti ![]() ![]() ![]() Fransa bu sekiz ay zarfında vur patlasın, çal oynasın eğlenmeye devam etti ![]() ![]() ![]() Almanya dehşetli bir disiplin içinde savaşa hazırlanıyordu ![]() Hitler, aslında İngiltere ve Fransa ile savaşmak istemiyordu ama onlar savaş halini kaldırmaya yanaşmıyorlardı ![]() Nihayet 1940 Mayısında Almanya Fransa’ya karşı bir yıldırım harbi başlattı ve onu, denk kuvvetlere sahip olmasına rağmen kısa zamanda yere serdi, ülkenin yarısından fazlasını işgal etti ![]() Vaktini şarkılarla, danslarla, içkilerle, tartışmalarla, çekişip tepişmelerle, Maurice Chevalier’le, Mistinguette’lerle, Dadaizm ve Kübizm münakaşalarıyla, günlük maişet çalışmalarıyla geçiren o kültür, sanat, edebiyat ve medeniyet ülkesi, içi kof kurtlu bir dev çınar gibi yerlere serilmişti ![]() Paris’te Nazi rejiminin gamalı haçlı bayrağı dalgalanıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Fransa devleti ateşkes/mütareke istemiş ve imzalamıştı ![]() ![]() ![]() Şarkılar, danslar, eğlenceler, operalar, tiyatrolar, sinemalar, barlar, pavyonlar, meyhaneler, atraksiyonlar, varyeteler, hedonizm, sekse aşırı düşkünlük, zevk u sefa, disiplinsizlik, siyasî tartışmalar, bireyselliğin başıboşluğu ve kaosu, gevşeklik, kokuşma Fransa’ya çok pahalıya mal olmuştu ![]() Fransa, Polonya konusunda direnmeyip Hitler Almanya’sına ilan ettiği savaşa son vermiş olsaydı, yenilginin acılarını çekmeyecekti ![]() Haaa yahu ben aradan 7o küsur yıl geçtikten sonra bunları niçin yazıyorum? Kulağıma bir yerlerden şarkı türkü sesleri geliyor![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben neler sayıklıyorum ![]() ![]() ![]() Mehmet Şevket Eygi
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|