![]() |
Padişahlardan İbretlik Sözler |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Padişahlardan İbretlik Sözler![]() YAVUZ SULTAN SELİM Yavuz Sultan Selim Padişah olmadan önce Şah İsmail'in ülkesine gider ve saraya girmenin yollarını arar ![]() ![]() Şah İsmail bu kişiyi merak eder ve sarayına çağırır ![]() ![]() ![]() Şah İsmail bu duruma kızar ve Yavuz Sultan Selime ; "Sen Nasıl Şah'ını Şah Mat Etme Cürretinde Bulunursun" diyerek tokat atar ![]() Yavuz Sultan Selim özür diler ve ülkesine döner ![]() ![]() Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail'i yener ![]() Sanma Şahım / Herkesi Sen / Sadıkhane / Yar OLur Herkesi Sen / Dost mu Sandın / BeLki oL / Ağyar OLur Sadıkhane / BeLki oL / aLemde / Serdar OLur Yar OLur / Ağyar OLur / Serdar OLur / DiLdar OLur Şiirin tercümesi şöyledir: Şahım Sen Herkezi Sadık Yar Sanma Sen Herkezi Dost mu Sandın BeLki O Düşman OLur Sadık OL BeLki O ALemde Komutan OLur Yar OLur, Düşman OLur, Komutan OLur, SevgiLi OLur ![]() Bu şiiri önemli kılan bir diğer özellik de Yavuz Sultan Selim'in yazdığı dörtlükteki o muhteşem zeka göstergesidir ![]() Şiirde ayırma işareti olan kelimeleri yukarıdan aşağıya okuduğumuzda aynı dörtlükle karşılaşırız ![]() ![]() ![]() Yavuz Sultan Selim'in bir diğer ibretli sözü ise; "Devletleri yıkan tüm hatanın altında nice gururun gafleti yatar ![]() KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi ![]() Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi ![]() Saltanat dedikleri bir cihân kavgasıdır ![]() Olmaya baht ü saadet dünyada vahdet gibi ![]() ![]() II ![]() Beni evhamlı sanıyorlardı HAYIR! Ben sadece gafil değildim, o kadar ![]() Kırk yıl şu devletlerin birbirine düşmesini bekledim ![]() ![]() Tarih değil,hatalar tekerrür ediyor! Düşmanımın kurtuluş reçetesi öldürmek içindir ![]() ![]() Millet birbirini kırıp geçireceğine bırakın beni öldürsün ![]() Savaş yalnız sınırlarda olmaz ![]() ![]() ![]() Bir karış dahi olsa vatan toprağını satmam,zira bu vatan bana değil milletime aittir ![]() Milletim de bu toprakları ancak aldığı fiyata verir ![]() Çünkü bu topraklar kanla alınmıştır, kanla verilir! Bizi yükselten dinimize karşı duyduğumuz büyük aşktır ![]() Ha kendi evlatlarım,ha millet farkı yoktur ![]() FATİH SULTAN MEHMET Sultan Mehmet 12 yaşına geldiğinde babası Sultan Murat oğluna tahti bırakıp Manisa'ya inzivaya çekilir ![]() ![]() ![]() Baba, Eğer Padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz , yok eğer padişah ben isem size emrediyorum gelip ordunun başına geçiniz ![]() ![]() İmparatorunuza Söyleyin ![]() ![]() ![]() Ya Ben Bizans'ı Alırım; Ya da Bizans Beni ![]() Fatih Olmasaydım Ulubatlı Hasan Olmak İsterdim Yapmak İstediğimi Sakalımın Bir Teli Bile Bilseydi, Sakalımın O Telini Hemen Koparır ve Yakardım Dünya Devleti Ebedi Değildir ![]() ![]() ![]() Hayatım Boyunca ALLAH'ın Emirlerinden Dışarı Çıkmadım ![]() ![]() ![]() Şeyhim Akşemseddin Hazretleri İle Beraber Yaptığım Zikrin Lezzetine Dünyaları Bile Değişmem ![]() ![]() OSMAN GAZİ Osman Gazi'nin 1326’da Söğüt’te vefat etmeden önce oğlu Orhan Gazi’ye yaptığı bu vasiyet tam bir siyasetnâme niteliğindedir ![]() "Ey oğul! Her işten önce din işlerine dikkat et ![]() ![]() ![]() Zira yaratandan korkmayan, yaratılandan hiç korkmaz ![]() ![]() ![]() Zulümden, bid'atten sakın ![]() ![]() ![]() Sadakatle Allah rızası için çalışan devlet erkanını koru! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hak edenlere yardım ile iltifat elini uzat, böylelerinin yakınlarını sıkıntıdan kurtar ![]() Askeri erkanı iyi koru! ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kemal sahibi işitince onunla yakınlık kur, dirlikler ver ve ihsan eyle! ![]() ![]() ![]() ![]() Benden ibret al ki, bu diyarlara zayıf bir bey olarak gelip haketmediğim halde bunca inayet-i celile-i Rabbaniye'ye mazhar oldum ![]() Sen de benim yolumdan git ve bu Din-i Muhammedi'yi ve ashabını, başka sana tabi olanları koru ![]() Allah'ın (c ![]() ![]() ![]() ![]() Ve adalet ve insafa riayet ile zulmü kaldırmaya devam ile her bir işe teşebbüs de Allah'ın yardımına güven ![]() ![]() ![]() Haksız yere hiç bir ferde layık olmayan muamelede bulunma! ![]() ![]() ![]()
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|