Çeşit çeşit Makarna Sosları |
03-06-2010 | #1 |
Şengül Şirin
|
Çeşit çeşit Makarna Sosları Makarna Sosları Çeşit çeşit makarna sosları Birbirinden farklı soslar ile makarnalarınız çok daha lezzetli olacak, sofralarınıza yeni bir renk ve tat gelecek Makarnanızın lezzetine lezzet katacak çeşit çeşit soslar Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur Salatada da kullanılabilir BOLONEZ SOS Malzemeler 1 litre 100 gram margarin 250 gram yağsız dana kıyması 20 gram rendelenmiş soğan 1 diş ince kıyılmış sarımsak 400 gram rendelenmiş domates 4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber ½ çorba kaşığı tuz 1 adet defne yaprağı 45 ml domates sosu Yapılışı Margarini bir tavada kızdırın Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin Önceden hazırlanan domates sosunu katın Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın Artık servise hazır DOMATES SOSU Malzeme 5 litre 300 gram margarin 400 gram havuç (küp şeklinde) 200 gram kereviz (küp şeklinde) 40 gram rendelenmiş soğan 1 adet ince kıyılmış sarımsak 1 adet defne yaprağı 1 dal taze kekik 400 gram un 600 gram domates püresi 50 gram toz şeker ½ çay kaşığı tuz 1 çimdik karabiber 3 lt et suyu Yapılışı Derin bir tavada margarini kızdırın Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın Domates püresini ekleyip karıştırın Et suyunu bir taşım kaynatın Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin Oluştukça kefini alın İnce bir süzgeçten geçirip, süzün Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz MİLANEZ SOS Malzeme 1/2 litre 50 gram margarin 200 gram ince doğranmış mantar 100 gram dana janbon 200 gram domates 1 çay kaşığı karabiber ½ ince kıyılmış maydanoz 1 çay kaşığı tuz Yapılışı Margarini derin bir tavada eritinYağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin Dana janbonu, domatesi ekleyin Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın NAPOLİTEN SOS Malzeme 1 litre 50 gram margarin 400 gram domates 5 gram sarımsak 3 adet çarliston biber dilimlenmiş 500 ml domates sos 1 bağ maydanoz ince kıyılmış 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber Yapılışı Margarini bir tencerede kızdırın Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın Sarımsağı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın Domates sosunu ekleyin Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın Ateşi kısın Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun VİNEGRET SOS Malzeme 1 litre 200 ml sirke 700 ml zeytinyağı 75 gram ince kıyılmış soğan 50 gram ince kıyılmış kapari 1 çimdik tuz 1 çimdik karabiber ¼ kıyılmış maydanoz 1 çay kaşığı toz hardal Yapılışı Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın Sosunuz servis hazır, afiyet olsun NOT: Bu sos makarna salatalarında kullanılır[/url]
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
Cevap : Çeşit çeşit Makarna Sosları |
03-06-2010 | #2 |
Şengül Şirin
|
Cevap : Çeşit çeşit Makarna SoslarıBurgunyon sos Tarifi MALZEMELER 1 tatlı kaşığı margarin 1 küçük ince doğranmış soğan 2 dal maydanoz ¼ defne yaprağı 10 adet tane karabiber 1 çay kaşığı kekik 1 çorba kaşığı tereyağ 1 çorba kaşığı un 75 cl Burgunyon şarap YAPILIŞI Margarini, soğanı, karabiberi, defne yaprağını ve kekiği küçük bir kaba koyup orta ateşte 2-3 dakika sote yapıp, şarabı ekleyin Ağır ağır kaynatın ve şarabın yarısını çektirin Küçük bir kapta tereyağı ve unu karıştırın, kaynamış şaraba ekleyin İyice karıştırın ve 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın ve süzün Varsa birkaç damla tabasco ya da biber ilave ediniz Pratik İtalyan Sos Tarifi MALZEMELER 3 domates, 3 diş sarmisak, nane, kekik, tereyagi, tava YAPILIŞI domatesler kabuklari ince bir bicimde soyularak rendelenir, sarmisaklar ezilir ve suyun icinde bekletilir,tavaya tereyagi koyularak eritildikten sonra tavanin icine bosaltilir, biraz su katilarak kisik ateste ocaga verilir, su cekene kadar pisirilir uzerine kekik nane ve tuz eklenir makarnayla karistirilarak bir guzel yenir Hollandez Sos Tarifi MALZEMELER 10 adet ezilmiş tane karabiber 1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan 1 kahve fincanı sirke 2 çorba kaşığı su 4 yumurta sarısı 500 gr eritilmiş suyu alınmış tereyağı ¼ tatlı kaşığı tuz ½ limonun suyu YAPILIŞI Soğanı karabiberi ve sirkeyi ağır ateşte, sirke dibinde az bir miktar kalıncaya kadar kaynatın İlk sıcaklığı geçince içine su, tuz, limon suyu ve yumurta sarısını ekleyin Çırpma teli ile dikkatlice ve devamlı karıştırın, yumurta iyice kabarıp koyulaşmalı ama pişmemelidir Yumurta parçaları top top kalmalı, kaybolmamalıdır Sonra tereyağını ip gibi akıtarak yumurtaya karıştırın, yedirin İnce süzgeçten geçirip kullanınSos kesilirse bir kapta biraz suya azar azar yedirin Sos çok koyulaşmasın sonra kesilir Yağ ılık olmalıdır, soğuk olursa sos kesilir Ayrıca ılık yerde korunmalıdır yoksa sos kesilebilir Kapari sos Tarifi MALZEMELER ½ su bardağı soğuk et suyu 2 su bardağı kaynar et suyu 1 kahve fincanı un 1 kahve fincanı ince kıyılmış kapari 1 çorba kaşığı tereyağ az tuz YAPILIŞI Küçük bir tencerede tuzu, unu ve soğuk et suyunu iyice karıştırıp 5 dakika bekletin Sonra bir çırpma teli ile karıştırarak kaynar et suyunu yedirin Orta ateşte 5-6 dakika kaynatıp ateşten alın Bir süzgeçten süzdürün, tereyağ ile kapariyi karıştırın Servise hazırdır Remulad sos Tarifi MALZEMELER 2 çorba kaşığı kıyılmış ançuez 2 ½ su bardağı mayonez 1 kahve fincanı kıyılmış kapari 2 kahve fincanı kornişon yada salatalık turşusu 2 kaşık kıyılmış maydanoz YAPILIŞI Malzemeler derince bir kapta karıştırılacak Sıcak makarna üzerine diğer soslarla birlikte az miktarda konularak tüketilmelidir Bernez Sosu Tarifi MALZEMELER 1/2 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan 4 adet ezilmiş tane karabiber ½ kahve fincanı sirke 1 çorba kaşığı su 2 yumurta sarısı 1 su bardağı eriyip suyu alınmış tereyağı ¼ limon suyu az tuz 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz YAPILIŞI Sirkeyi, karabiberi, soğanı küçük bir tencerede ağır ateşte yakmadan sirke az bir miktar kalıncaya kadar kaynatıp ateşten alın İlk sıcaklığı geçince içine tuz, yumurta sarıları ve limon suyunu ilave edin Çırpma teli ile devamlı karıştırarak ocak kapalıyken ocağın sıcak tarafında yumurtalar kabarıp koyulaşıncaya kadar karıştırın Ilık hale gelince ılık tereyağını içine ip gibi akıtarak ve çırparak koyun İçine kıyılmış maydanozu ilave edip servis yapın Sarımsaklı Limon sos Tarifi MALZEMELER 2 Çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu 6 Çorba kaşığı limon suyu 1 Tatlı kaşığı kekik 1 Tatlı kaşığı biberiye 2 Diş sarmısak ½ su bardağı zeytinyağı YAPILIŞI Sarmısağı ince ince kıyın Diğer malzemelerle karştırıp zeytinyağını ekleyin Morney sos Tarifi MALZEMELER 2 su bardağı kaynar süt 2 kahve fincanı soğuk süt biraz rende hindistancevizi 2 kahve fincanı un 1 yumurta 2 su bardağı rende gravyer peyniri YAPILIŞI Küçük bir tencerede unu ve soğuk sütü iyice çırparak bulamaç haline getirin Beş dakika dinlendirdikten sonra üzerine kaynar sütü ilave edin ve iyice karıştırın Beş dakika ağır ateşte karıştırarak kaynatın İlk sıcaklığı geçince yumurta ve peyniri ekleyin, iyice karıştırın Ravigot sos Tarifi MALZEMELER 3 kahve fincanı zeytinyağı 1 kahve fincanı sirke 1 çay kaşığı toz hardal az tuz 2 çorba kaşığı ince kıyılmış kornişon veya salatalık turşusu 1 çorba kaşığı ince kıyılmış kapari 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış maydanoz 1 adet ince kıyılmış haşlanmış yumurta ¼ orta boy kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkmış ince kıyılmış domates Bu malzemeler 10 porsiyon makarnalıktır Süprem sos Tarifi MALZEMELER 5 su bardağı tavuk suyu az tuz 1 ½ kahve fincanı un 1 çorba kaşığı margarin ½ su bardağı taze krema malzemeler 6 porsiyon makarna içindir YAPILIŞI Bir tencerede yağı eritin Unu ekleyip orta ateşte 3 dakika kavurup ateşten alın Tavuk suyunu bir tencereye koyun ve yarı miktarı kalıncaya kadar kaynatın ve unlu karışıma ilave edip iyice karıştırın Tuzu ve kremayı da ekledikten sonra orta ateşte karıştırarak 10 dakika kaynatıp ateşten alıp süzün Yoğurt Sos Tarifi MALZEMELER 1/2 kg Yoğurt 1 Dilim Bayat Ekmek İçi 2 Çorba Kaşığı Süt 1 Salatalık 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 5 Diş Sarımsak Karabiber, Tuz YAPILIŞI Ekmek içini sütle ıslatıp sıkın Sarımsağı ayıklayıp ince ince kıyın Salatalıkları soyup incecik dilimleyerek bir kaba alın Salatalık, kıyılmış sarımsak, ekmekiçi ve yoğurdu karıştırın Yavaş yavaş zeytinyağını ekleyerek çırpın Tuz ve karabiber serptikten sonra servis yapın Texas Usulu Acili Sos Tarifi MALZEMELER Kabuklari soyulmus domates Cekirdekleri cikarilmis yesil aci biber Kuru soğan Kişniş Maydonoz Sarimsak Tuz Karabiber YAPILIŞI Yapimi cok kolay ama bir o kadar da lezzetli bir acili sos, miktari cok yaparsaniz kavanozda buzdolabinda saklama sansinizda var Yeşil sos Tarifi MALZEMELER 4 diş sarımsak 1 demet maydanoz 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri 2 çorba kaşığı ufalanmış beyaz peynir 4 çorba kaşığı zeytinyağı Tuz, karabiber YAPILIŞI Maydanoz, sarımsak, beyaz peynir ve zeytinyağını robotta ezerek püre haline getirin Kaşar peyniri yarım kepçe su, bir tutam tuz ve karabiberi hazırladığınız püreye ilave ederek yeşil sosu hazırlayın Vinegrete Sos Tarifi MALZEMELER 1 çay k tuz 1/3 çay k beyazbiber 1/3 su bardağı sirke 1 su bardağı zeytinyağı YAPILIŞI Tuz ve beyazbiberi bir kaba koyun Sirkeyi ilave edip bir telle çırparak iyice karıştırın Yağı, telle çırpmaya devanı ederek akıtıp sirkelil karışıma yedirin Kullanmadan önce bekletecek olursanız, yağ ve sirke zamanla ayrışacağı için, tekrar iyice karıştırın Baita Sosu Tarifi MALZEMELER 1 Soğan 4 Diş Sarımsak 200 gr Kıyma 1 Havuç 3 Domates 2 Dal Taze Fesleğen 1 Çay Bardağı Rendelenmiş Parmesan Peyniri Tuz, Karabiber YAPILIŞI Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın, sarımsağı ezin Zeytinyağını tavada ısıtıp soğan ve sarımsağı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun Kıymayı ilave edin, suyunu salıp çekinceye kadar kısık ateşte kavurmaya devam edin Havucu temizleyip rendeleyin Domatesin kabuklarını soyup klipler halinde doğrayın Fesleğen yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın Havuç ve domatesi kıymalı karışıma ekleyin Fesleğen, tuz ve karabiber ilave edin Ilınınca üzerine parmesan peyniri serperek servis yapın Mexican Steak sos Tarifi MALZEMELER kırmızı paprika biber tuz yeşil biber mexican fasulye havuç kuru soğan konserve mantar domates sos az sıvı yağ luicina(acısos) YAPILIŞI Sebzelerimizi küp küp doğrarız ve tenceremizin içine koyarız üzerine az sıvı yağımızı ekleyip yaklaşık 2 dk soteleriz Daha sonra domates suyunu , luicina (acı sos) ve tuzunu da verdikten sonra kaynamaya bırakırız Kaynayıp kendini (az) çektikten sonra soğutmaya bırakırız En son içine zaten pişmiş konserver halinde olan mexican fasulyeyide ilave ederiz Tarator sos Tarifi MALZEMELER 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi 1/4 su bardağı tahin 3/4 su bardağı limon suyu 2 diş dövülmüş sarımsak 1 demet ince kıyılmış maydanoz YAPILIŞI Ceviz içi, sarmısak, tahin ve tuzu bir kaseye koyup iyice çırpın Çırpmaya devam ederek limon suyunu azar azar katın Limon suyunu iyice yedirdikten sonra maydanozu ekleyin 1-2 kez karıştırıp küçük bir servis tabağına aktarıp servis yapın Gravy Sos Tarifi MALZEMELER 30 gr unu 50 gr tereyağı 250 ml et suyu 100 gr küçük doğranmış biber 50 gr küçük doğranmış mantar, 100 gr küçük doğranmış soğan 150 gr küçük doğranmış dana jambon 10 tane çekilmemiş tüm karabiber tuz YAPILIŞI Gravy için 30 gr unu 50 gr yağda(tereyağı veya margarin) kavurun, 250 ml et suyu ile yavaş yavaş ekleyip çırparak sulandırın, istediğiniz kıvam olunca daha fazla et suyu eklemeyin Bunun içine biber, mantar soğan ve jambonu karabiberi, tuzu ilave edin Karışımı eklediklerimizde pişene kadar sosu karıştırarak pişirmeye devam edin Katılaştığında et suyu ilave etmeyi unutmayın Soğuk Spagetti Sosu Tarifi MALZEMELER 4 adet Domates 100gr küçük küçük kesilmiş Yeşil Biber 100gr küçük küçük kesilmiş Kuru Soğan 50gr ince kıyılmış Maydanoz 50gr pişirilmiş küçük küçük kesilmiş Mantar Kekik YAPILIŞI Tüm malzemeleri mikserden geçirip, buzdolabında beklemeye bırakın Servis yaparken spagettinizin üstüne önce bu sosu sonra da parmesan peynirini koyunuz Sarmısaklı Acı Sos Tarifi MALZEMELER 6 diş sarmısak 3 adet acı yeşil biber 2 adet acı kırmızı biber 1 demet maydanoz 20 gr toz şeker 3 yemek kaşığı zeytinyağı 3 yemek kaşığı beyaz üzüm sirkesi tuz 500ml kadar su YAPILIŞI Biberleri uzunlamasına kesip açtıktan sonra saplarını ve çekirdeklerini çıkartıp ardından blander da çekin Sarmısakları da soyduktan sonra yine çok ince kıyın Su, sirke, şeker, tuz, sarmısaklar ve biberi 5 dakika kadar orta ateşte kaynatın, soğutun ve maydanozları da kıyıp zeytinyağı ile beraber sosa ilave edin Alıntıdır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|