|  | Akışkan Olarak Sıvılar |  | 
|  12-26-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Akışkan Olarak SıvılarSıvılar-Akışkan Olarak Sıvılar Sıvılar ile gazlann pek çok ortak özelliği vardır; bunların her ikisi de akma özelliğine sahip olduklarından akışkan olarak tanımlanır  Bazı sıvılar öbürlerine oranla daha zor akar  Fizikçiler ve  kimyacılar, akmaya karşı gösterilen bu dirence ağdalılık ya da batı  dillerinden aktarılan biçimiyle viskozite derler  Kolayca akmayan sıvılar ağdalı olarak tanımlanır  Katran ağdalı bir sıvıdır, ama süt öyle  değildir  Gazlar gibi sıvılar da, eskiçağın büyük bilginlerinden Arşimet'in ortaya koyduğu bir kurala uyar  Arşimet ilkesi denen bu kurala göre, herhangi bir katı cisim kısmen ya da tümüyle suya daldırıldığında, cismin ağırlığında ortaya çıkan azalma, taşırmış olduğu suyun ağırlığına eşittir  (bak  ARŞİMET)  Sıvıya daldırılan cismi yukarı doğru iten kuwete sıvının kaldırma kuweti denir; sıvının kaldırma kuvveti, cismin sıvı içindeki ağırlık  kaybına eşittir  Fransız matematikçi Pascal da akışkanlara ilişkin bir kural geliştirmiştir  Pascal yasası denen bu kurala göre, herhangi bir sıvının içinde basınç her yönde eşit olarak yayılır  Hidrolik fren ve hidrolik pres gibi pek çok aygıt bu yasaya dayalı olarak çalışır (bak HİDROLİK; PASCAL, BLAISE)  Sıvılar ile gazların bazı ortak özelliklerinin bulunmasına karşılık, sıvı molekülleri gaz molekülleri kadar serbest değildir  Sıvı içindeki moleküller de sürekli hareket halindedir, ama sözü edilen bağlanma kuweti nedeniyle birbirlerine göre olan konumlarını korurlar  Öte yandan, sıvının yüzeyindeki moleküller yüzeyden kurtularak gaz molekülleri haline gelir  Bu sürece buharlaşma denir  BUHARLAŞMA maddesinde de anlatıldığı gibi, daha büyük enerjiye sahip olan moleküller sıvıdan ayrılıp gider ve kalan sıvı, önceki durumuna göre daha soğuk olur  Bütün soğutma aygıtlarında bu etkiden yararlanılır (bak  Soğutma)  Buharlaşma hızı sıvıdan sıvıya değişir, ama hangisi olursa olsun bir sıvının sıcaklığı ne kadar yüksekse buharlaşma hızı da o ölçüde yüksek olur  Sıcaklık, sıvı moleküllerinin sahip oldukları enerjinin bir ölçüsüdür  Bu enerjinin kendisi de, moleküllerin onları yerlerinde tutan bağlanma kuwetini yenebilme yeteneklerinin bir ölçüsüdür  Sıvının kaynama noktası olarak adlandırılan bir sıcaklıkta bütün sıvı buharlaşır, yani gaz haline dönüşür  Bir sıvının kaynama noktası genellikle normal atmosfer basıncında saptanır  Düşük basınçlarda, sıvının kaynama noktası daha düşüktür  Çünkü düşük basınçlarda yüzeydeki moleküllerin üzerindeki basınç da düşük olur ve bunun sonucunda moleküller yüzeyden daha kolay kurtulup havaya karışır  Sıvıların daha düşük basınçlarda daha kolay kaynayıp buharlaşmasının, yani kaynama noktalarının daha düşük olmasının nedeni budur  Örneğin, Everest Dağı'nın tepesinde yumurta kaynatmak isteseydiniz, suyun yumurtayı tam anlamıyla pişirecek kadar ısınmadan buharlaştığını görürdünüz  Buna karşılık sıvılann üzerindeki basınç arttıkça kaynama noktası da yükselir  Mutfaklarda kullanılan basınçlı (düdüklü) tencerelerde suyun kaynama noktası 120°C'ye kadar yükseltilebilir  Bu tür tencerelerde yemeklerin geleneksel tencerelerdekine göre daha çabuk pişirilebilmesinin nedeni budur  Bir sıvının donma noktası, katı hale geldiği sıcaklıktır  Bu sıcaklıkta sıvı molekülleri o kadar çok enerji kaybeder ki, bağlanma kuweti onlan sıvı haldekine göre çok daha yakın bir konumda birbirine bağlar  Donma noktası da basınçtan etkilenir  Donduğunda büzülen sıvılann üzerindeki basınç arttıkça bu sıvılann donma noktası da yükselir; ama öte yandan, donduklarında genleşen sıvıların üzerindeki basınç arttıkça bunlann donma noktası düşer  Sıvıların çoğu donduğunda, yani katılaştığmda büzülür  Ama su donduğunda genleşir  Bir sıvı hem kaynama noktasında, hem de donma noktasında, değişimin yönüne bağlı olarak ya dışarı enerji verir ya da dışarıdan enerji alır  DONMA VE ERİME maddesinde, erime noktasındaki bir katının sıvı hale dönüşürken nasıl dışarıdan ısı biçiminde enerji soğurduğu açıklanmıştır  Bu ek enerjiye gizli erime ısısı denir  Katının erimesi için aldığı bu ek enerjinin miktarı, donma noktasındaki sıvının katı hale geçerken dışarı saldığı enerji miktarına eşittir  Kaynama noktasındaki bir sıvının gaz haline dönüşürken dışarıdan aldığı ek enerjiye gizli buharlaşma ısısı denir; bu enerjinin miktarı daha da büyüktür  Gaz sıvı hale dönüşürken ise aynı miktarda enerjiyi dışarı salar  Herhangi bir sıvının gizli buharlaşma ısısı, her zaman gizli erime ısısından çok daha fazladır; çünkü moleküllerin bir gaz oluşturmak üzere bir sıvıdan kurtulabilmeleri için gerekli olan enerji, katıdan sıvıya geçişte gereksindikleri enerjiden çok daha fazladır (bak  Isı)  Bir metal olan cıva dışında, sıvıların ısı ve elektrik iletkenlikleri zayıftır  Sıvılarda ısı aktarımında temel süreç konveksiyondur; bu gazlar için de geçerlidir  Bu olgu KONVEK-SİYON maddesinde ayrıntılı olarak anlatılmıştır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |