![]() |
Osmanlı’da Din ve Siyaset |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Osmanlı’da Din ve Siyaset“İlim adamı” kimliğini hakkıyla taşıyan (bazılarında yama gibi duruyor) bir dostum aradı geçenlerde ![]() ![]() ![]() Dedi ki: “Bazı siyaset önderleri, ilim adamlarının siyasi liderlere kayıtsız şartsız itaat etmesini istiyor ![]() ![]() Sevgili dostuma kestirme bir cevap verdim: “Hayır! Öyle olsaydı din siyasallaşır, siyasallaştığı ölçüde, diğer dinlere mensup olanlara baskı aracına dönüşür, o taktirde de vatan sathında zulüm kol gezerdi ![]() ![]() Osmanlı’nın yönetim şemasında ilim (ilim adamı) “merkez kuvvet”dir ![]() ![]() ![]() Yıldırım’dan örnek: Yıldırım Bayezid’in mahkemeye gidip şahitlik etmesi gerekmişti ![]() ![]() Fatih’den örnek: Fetih sonrasının ilk ramazanında, Padişah, hocalarıyla üst düzey yöneticileri iftara çağırmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir zaman beklediler ![]() ![]() Molla Gürani hışımla Padişah’a döndü: “Ümmete haram olan sana helal mı?” diye bağırdı, “sen kime özeniyorsun? Peygamber’ine özeniyorsan, bil ki, onun sofrasında altın taslar yoktu; Bizans İmparatoru’na özeniyorsan, bil ki, Bizans’ı bu gösteriş, gurur ve debdebe batırdı ![]() Fatih kıpkırmızı oldu ![]() ![]() ![]() Yavuz’dan örnek: Yavuz Sultan Selim, ani karar veren ve kararını hemen uygulamaya koyan öfkesi burnunda bir padişahtı ![]() Sadrazam itiraz edemedi, çünkü Padişah öfke soluyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Verdimse ne lazım gelir?” diye sertlendi, Yavuz ![]() “Dinimizde cebir yoktur” diye kükredi Şeyh, “atanız Fatih Sultan da böylece amel etmiş ve Rumları inançlarında serbest bırakmıştır ![]() Yavuz bunu önce hazmedemedi: “Dikkat et Efendi” dedi, “artık devlet işlerine de karışmaya başladın ![]() Cevaba dikkat: “Senin ve devletinin selameti içün dünyana karışırsam ne olmak ihtimali vardur? Sana Kur’an’ın yolunu gösteriyorum, dinlemezsen hakkunda fetva veririm” Padişahı azletmekle (görevden almakla) tehdit ediyordu ![]() ![]() ![]() Osmanlı Devleti’nde kimin kime tabi olduğu çok açık değil mi? Padişah (siyaset) ilme (ve ilim adamına) tabi idi ![]() Yavuz Bahadıroğlu
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|