04-08-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Sanayi Üretimi Dibe Vurdu
Sanayi üretimi dibe vurdu
Sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 23 7 gerileyerek rekor düşüşle dibe vurdu Sekiz aydır kesintisiz olarak gerileyen sanayi üretimi, Şubat ayında en sert düşüşünü gösterdi Endeks, yüzde 84 8'e kadar indi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), NACE Rev 1 1'e göre hesaplanan 2005=100 temel yıllı Aylık Sanayi Üretim Endeksi Şubat sonuçlarını açıkladı Sanayi üretim endeksi Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23 7 azalarak 111 1'den 84 8'e geriledi Böylece endeks geçmiş yıllarda sürekli 100'ün üzerinde değerlerde seyrettikten sonra Ocak ayında indiği 88 5'ten de aşağıya geriledi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 16 8 azalarak 106 6'dan 88 6'ya, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 25 9 azalarak 109 8'den 81 4'e; elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 9 7 azalarak 122 9'dan 111'e geriledi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Sermaye malı imalatı yarıya yakın azaldı
Ana Sanayi Grupları (MIGs) Sınıflamasına göre, Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 44 8 ile sermaye malı imalatında görüldü Aramalı imalatı yüzde 24 2, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 25 7, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 14 8, enerji yüzde 11 düştü![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
İmalat Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranının yüzde 58 7 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında gerçekleştiği görüldü Bunu, yüzde 41 6 ile radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı ve yüzde 36 4 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı izledi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Gıda ve içecek yüzde 1 9, tekstil yüzde 28 9, giyim eşyası yüzde 22 7, ana metal sanayi yüzde 23 1, mobilya yüzde 20 8 üretim düşüşü yaşadı
|
|
|