Ben De Yazdım (3. Cilt) - Kitap Özeti |
11-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ben De Yazdım (3. Cilt) - Kitap ÖzetiBen de Yazdım (3 Cilt) kitap özeti Celal Bayar, Ben de Yazdımda Osmanlı İmparatorluğunun son, Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarını, Mondros Mütarekesinden bu yana milli mücadeleyi, Büyük Millet Meclisinin kuruluşunu ve ilk çalışmalarını, ilk Meclis hükümetlerini, Atatürk devrimlerini, anılarına, yazdıklarına ve belgelere dayandırarak anlatmaktadır Bu vesile ile Türkiyenin 20 yüzyıldaki siyasal tarihine önemli bir tanıklık yapan Bayar, bir yandan da kendi deyişiyle genç nesiller için faydalı olacağı düşüncesiyle özellikle inkılapların meydana gelmesini zorunlu kılan tarihi sebep ve etkenler üzerinde durmaktadır Ben de Yazdımın 3 ncü cildinde ele alınan konular şu şekilde sayılabilir: İngilterenin Mısır politikası ve Mısırın işgali, Jöntürklerin Mısırdaki gizli faaliyetleri, Meclis-i Mebusanın feshi, Arnavutluk İsyanı ve ayrılık hareketlerinin başlaması, Yunanistan, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya ve Arnavutlukta ıslahat istekleri ve Osmanlı İmparatorluğuna verilen notalar, İstanbulda ayrılık hareketlerine karşı yapılan kitle gösterileri ve yorumlar, Balkan ittifakının kurulması, Bulgar ve Rum ideolojileri ve birbirleriyle çatışmaları, Balkan ülkelerinin Osmanlı İmparatorluğuna karşı yaptıkları anlaşmalar, Balkanlarda müslümanlara yönelik katliamlar, Balkan Savaşı (1912) ve olumsuz sonuçları, büyük devletlerin Türkiyeyi parçalama istekleri, iç politikada çekişmeler ve Londra Barış Konferansı 3 ncü cilt 13 bölümden oluşmaktadır 1 nci bölümde Gazi Muhtar Paşanın İngilizlerle müzakereye başlaması ve Mısırın işgal altına düşmesi anlatılmaktadır Sultan Abdülhamitin Mısırın İngiltere tarafından işgal edilmesi karşısında hiçbirşey yapmadığı ve bu durum karşısında kayıtsız kaldığı belirtilmektedir Mısırın bu işgali 1 nci Dünya Savaşına kadar devam etmiştir Kitabın 2 nci bölümünde Damat Mahmut Paşanın Bağdat demiryolu imtiyazı konusunda Abdülhamitin karşısında olduğu anlatılmaktadır Daha sonra Abdülhamit tarafında tasfiye edilerek Avrupaya gitmek zorunda kalmıştır 3 ncü bölümde Başhafiye Ahmet Celalettin Paşa Avrupaya gitmesi konu edilmektedir Amaç Damat Mahmut Paşanın Avrupada zor duruma düşürülmesidir Bu suretle ana vatana dönmesi sağlamış olacaktı 4 ncü bölümde Mahmut Paşanın gurbette ölmesi ve çocuklarının cenazeyi Sultan Abdülhamite teslim etmemeleri anlatılmaktadır 5 nci bölümde Gazi Muhtar Paşanın toplantıda Meclisin feshine ait “İrade-i Seniyye”yi (padişahın emrini) okumak için Meclise gelmesi anlatılıyor 6 ncı bölümde Arnavutlukta ayrılık hareketleri, Debre toplantısı, Avrupada propagandalar ve komiteler, Milli Mecliste maksatlı çalışmalar anlatılmaktadır Kabinenin ise Arnavut isyanını yanlış değerlendirmesi anlatılmaktadır 7 nci bölümde Venizelosun Balkan İttifakı işini 1911de ele alması ve gizli olarak çalışması anlatılır ve Karadağlıların, Sırpların, Bulgarların tecavüzleri, bu arada kabinenin düşüncesi ve tutumu anlatılmaktadır 8 nci bölümde ise Balkan Savaşının başlaması, Atatürk ve Mareşal Çakmakın görüşleri, savaş planları meselesi, ordunun umumi durumu hakkındaki görüşleri anlatılmaktadır 9 ncu bölümde Reşit Beyin nasıl bir adam olduğu anlatılır Aynı zamanda Nazım Paşanın durumu hakkında birkaç söz de söylenmiştir 10 ncu bölümde devletlerin bahaneler bulup Türkiyeyi parçalama emelleri anlatılır ve Bulgaristan meselesi yüzünden Kamil Paşa ile İttihat ve Terakki liderlerinin çatışmasına da değinilmiştir 11 nci bölümde Hürriyet ve İtilaf Partisinin ne durumda olduğu ve bu sırada neler ile uğraştığı konusu ile İttihat ve Terakki kulüplerinin kapatılması anlatılır 12 nci bölümde Abdülhamitin İstanbula getirilmesi, Sultan Reşatın endişesi ve tedbirleri, Reşit Beyi kazanmak istemesi ve Kamil Paşa hükümetinin felaket karşısında çıkar yol araması belirtilir Son bölümde ise Londra Barış Konferansının barış işine el koyması fakat bir sonuca varamaması anlatılıyor Aynı zamanda Alman hariciye nazırının Osmanlı İmparatorluğunun büyük devletler arasında nüfüz bölgelerine ayrılmasını teklif etmesini ve İngilizlerin de bu konuyu olumlu karşılamalarına değinilmiştir Bu konuda geniş bir bilgi verilmiştir Kitapta (3 ncü cilt) Mısırın İngilizler tarafından işgal edilmesi ile başlayıp (8 Nisan 1904) Osmanlı İmparatorluğunun Balkan Savaşından sonra paylaşım görüşmelerine kadar (1913) olan süreçten detaylı bir şekilde bahsedilmektedir Bu süreç içerisinde büyük devletlerin artık güçsüz durumda olan Osmanlı İmparatorluğunu parçalamak ve paylaşmak için yapmış oldukları mücadeleye değinilmektedir Nitekim bunun en somut örneği 1912 yılında toplanan Londra Barış Konferansında büyüklü küçüklü devletlerin gündelik menfaatleri ve yarın için elde edilmesini gaye edindikleri meselelerin peşine düşmeleridir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|