Tabiat Risalesi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tabiat RisalesiYİRMİ ÜÇÜNCÜ LEM'A Tabiat Risalesi [1] HANIMLAR REHBERİ Ehl-i iman âhiret hemşirelerim olan kadınlar taifesi ile bir muhaveredir Bazı vilâyetlerde tâife-i nisâdan samimî ve hararetli bir surette Nurlara karşı alâkalarını[2] ba Mahremdir Şimdilik Medresetü'z-Zehra erkânlarına mahsustur İhtiyar kadınlara ehemmiyetli bir müjde ve bekâr ve mücerret kalmak isteyen genç kızlara bir ihtar[3] ba Genç Nurcu kızlara ait mektuba ek Vaktiyle size gönderilen bir mektuptan parçadır[4] Bu şehirde Risale-i Nur'a intisap eden ihtiyar hanımlar sebat ettiklerini ve başkalar gibi sarsılmadıklarını düşündüm Birden bu hadis-i şerif ihtar edildi [5] yâni, "Âhirzamanda, kadınların samimî dinlerine ve kuvvetli itikatlarına tâbi olunuz" Evet, ihtiyare kadınlar fıtraten zaife ve hassase ve şefkatli olmalarından, herkesten ziyade dindeki tesellî ve nura muhtaç olduğu gibi, herkesten ziyade fıtratlarında fedakârâne şefkat cihetiyle, dinde bulduğu nihayetsiz şefkatperverâne bir nur-u tesellî ve iltifat-ı merhamet-i Rahmân ve nokta-i istinat ve nokta-i istimdada ihtiyacı var Tam sebat etmek, fıtratlarının muktezasıdır Onun için, bu zamanda o hâcâtı tam yerine getiren Risale-i Nur, herşeyden ziyade onların ruhlarına hoş geliyor ve kalblerine yapışıyor Gayet ehemmiyetli bir hakikata gayet kısa bir işaret Bazı ehâdîs-i şerife ile işaret var ki; "Âhirzamanda kadınlar tâifesinde hakaik-ı imâniye ziyade bir derece inkişaf edecek O zamanın dalâlet tehlikelerinden bir derece mahfuz kalacaktır" Bir hadîs-i şerif ferman eder ki: Yani "Âhirzamanda ihtiyar kadınların dinlerine iktida ediniz" Demek şefkat kahramanları olan kadınlar, o seciye-i şefkatten çıkan samimiyet ve ihlâs ile o zamanın riyakârane dalâlet tehlikelerinden kurtulmaya vesile olur İslâmiyetini muhafaza ederler Hem bir hadîs-i şerif ferman ediyor ki: Yani: "Kızların babasının rızkına bereket düşer" Demek kız çocukları âhirzamanda çoğalır Hem mübarek ve rızıkları bereketli olur Ben çok zaman evvel bu nevi hadislerin sırrını bilmiyordum Cenab-ı Hakka şükür ki, bu âhirde bir derece o sırrı anladım Gayet kısaca bir işaret edeceğiz: Nev-i beşerde yavrular, sâir hayvanlar gibi çabuk kendi kendine mâlik olmadığından, yaşamakta hayvanın iki-üç ay yerine, on sene, belki daha ziyade şefkatli bir himayete muhtaç olduklarından, bu sır için cins-i hayvana muhalif olarak insandaki veledlerine karşı şefkat, bir seciye-i fıtrî olarak devam etmek lâzım gelmiş Hem iktidarsız yavrulara ve zayıf vâlidelerine tam yardım ve himaye etmek hikmetiyle erkeklerde de haysiyet, nâmus seciyesi fıtratında dercedilmiş Bu nâmusta hâlis ve ücretsiz, mukabelesiz, samimî bir kahramanlık dercedilmiş Fakat o seciye bazı esbap ile bir derece bozulduğu için samimî ve hâlis kahramanlık seciyesi ekseriyette zayıflamış Fakat kadınlarda o seciye-i fıtriye olan şefkat kahramanlığı bozulmamış Bu seciye-i fıtrî ehl-i İslâmda, âhirzamanda büyük bir hizmet ve hayat-ı içtimaiyede, İslâmiyet dairesinde bir esas olacağına o gibi hadis-i şerifler işaret edip remzen haber veriyorlar |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|