Mutfaktaki Yanlışlar

Eski 07-11-2007   #1
Ergenekon
Varsayılan

Mutfaktaki Yanlışlar



Mutfaktaki yanlış inanışlar

Kayseri - Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu’nda görevli Uzman Diyetisyen Habibe Şahin, konuya ilişkin açıklamasında, ev hanımlarının yemek pişirmede ve diğer yiyeceklerin hazırlanmasında yaygın olarak uyguladıkları birçok alışkanlığın, sağlık açısından yanlış olduğunu belirtti

Mutfaktaki yanlış inanışların, gıdaların özelliğini yitirmesine ve vitamin kayıplarına neden olduğunu kaydeden Şahin, şu bilgileri verdi:

Ev hanımları sebzeleri genelde doğradıktan sonra yıkarlar ancak, doğrandıktan sonra oksijen ile temas eden sebzelerde C vitamini kaybı olur

Baklagillerin ıslatma suları dökülür Halbuki baklagillerdeki B vitamini ıslatmada kullanılan suya geçer Bu sular, dökülmemeli yemeğin pişirilmesinde kullanılmalıdır

Makarna ve mantıların pişirme suları dökülmemeli, su miktarı iyi ayarlanıp suyunu çekerek pişmesi sağlanmalıdır Aksi takdirde yine B vitamini kaybı olur

Pirinç pilavı pişirilirken, pirinçlerin yağda iyice kavrulmasının iyi olacağı düşünülür ama, pirincin kavrulması protein kaybına neden olur

Dondurulmuş olan etler, sıcak ortamlarda çözdürülmeye çalışılır Oysa ki protein kaybının olmaması için dondurucudan çıkarılan etler buzdolabının alt kısmında çözülmelidir Dondurulmuş gıdalar çözüldükten sonra tekrar dondurulduğu zaman vitamin değerini kaybeder ve gıdalarda zararlı mikroorganizmaların çoğalması kolaylaşır


ALIŞKANLIĞINI DEĞİŞTİR, SAĞLIKLI YAŞA

Şahin, kulaktan dolma bilgilerle edinilen bu alışkanlıkların değiştirilmesinin hem sağlık, hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını ifade ederek, şöyle devam etti:


Salataların önceden hazırlanması da yanlış inanışlardandır Salatalar, yemekten hemen önce hazırlanmalı, limonu ve tuzu yenme vaktine kadar katılmamalıdır

Sütlü tatlı yapımında şekerin önceden konulması alışkanlığı yaygındır Ancak, şeker en son katılmalıdır Çünkü, sütle temasa geçen şeker, tepkimeye neden olur ve proteinin etkisini azaltır

Yoğurdun suyunun dökülmesinin yoğurdun lezzetini artıracağı düşünülür ama, yoğurdun suyunun dökülmesi de, süzdürülmesi de insan sağlığı için son derece önemli olan ‘riboflami’ proteininin azalmasına neden olur

Yemeklerde kullanılan yağların fazla yakılması kanserojen maddelerin artmasına yol açar

Yumurtanın fazla haşlanması gerektiği inancı da yanlıştır Yumurtanın fazla haşlanmasıyla sarısının etrafında oluşan yeşilimsi tabaka yumurtanın besin değerini düşürür Ayrıca yumurtaların yıkanarak saklanması zararlı mikroorganizmaların yumurtanın kabuğundan içeri girmesini sağlar Bu nedenle yumurtalar kullanılacağı zaman yıkanmalıdır

Izgarada pişirilen etlerin ızgaraya yakın olmasının kolay pişirme sağlayacağı inancı da et üzerinde kanserojen madde oluşmasına neden olur

Yiyecekler de genelde güneşte kurutulur Yiyeceklerin besin değerini kaybetmemesi için gölgeli ve havadar ortamlarda kurutulmaları gerekir

Yemeklerin uzun süreli pişirilmesi gerektiği inancı da yanlıştır Yemekler, yüksek ısıda uzun süreli olarak değil, basınçlı tencerelerde pişirilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-11-2007   #2
puslu
Varsayılan


Faydalı bilgiler olmuş paylaşım için teşekkürler
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.