Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bunları, olursunuz, tüketin, yemiş

Bunları Tüketin Et Yemiş Gibi Olursunuz!

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bunları Tüketin Et Yemiş Gibi Olursunuz!



Ete alternatif besinler

Uzmanlar protein açısından en zengin besinlerin başında gelen et için, “Özellikle çocuklar, ergenler ve gebeler az da olsamutlaka tüketmeli” diyor Et, bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme, erişkinlerde ise onarımve tamir

mekanizmalarında yaşamsal değere işaret ediyorUzman Dr Elif Güveloğlu, et fiyatlarının çok yüksek olduğu günümüzde etin yerini tutabilecek ekonomik besin önerilerinde bulunarak; protein değeri yüksek tarifler verdi

PROTEİN İHTİYACI YAŞA GÖRE DEĞİŞİR

Günlük protein gereksinimi, kişinin yaşına, içinde bulunduğu döneme göre değişiyor 1-3 yaş arasında günlük protein ihtiyacı yaklaşık 15 - 18 gram iken, 10 yaşında bumiktar günlük 35 - 40 grama kadar çıkıyor Erişkinlerde ise metabolik ihtiyaçlara göre değişmekle birlikte, günlük protein oranı 40 - 75 gramolarak öneriliyor

GÜNLÜK KALORİNİN YÜZDE 15’ İ PROTEİN

“İdeal bir beslenme düzeninde günlük alınan toplamkalorinin en az yüzde 15’ini proteinler oluşturmalıdır” diyen Dr Elif Güveloğlu, sporcularda, gebelerde, bebeklerde ve ergenlik çağında bu oranın yüzde 30 – 40’lara kadar

çıkabildiğini söylüyor Dr Güveloğlu, büyüme ve gelişme geriliği olan çocukların protein ihtiyacının ise biraz daha fazla olduğunu belirtiyor

HER GÜN 1-2 ADET YUMURTA TÜKETİN

Dr Elif Güveloğlu, “Et tüketilemediğinde, etin yerine geçebilecek protein kaynaklarının da yine onun gibi hayvansal olması gerekir, bitkisel proteinler etin yerini tutamazlar” diyor ve en ucuz ‘kaliteli protein’ kaynağının yumurta olduğunu söylüyor “Yumurta tüketmenin kolesterolü yükselttiği inanışı

doğru değildir, tamtersine yumurtada vücudumuz için gerekli yağlar ve yararlı

kolesterol vardır” diyen Dr Güveloğlu, her gün 1-2 adet yumurta öneriyor

KARNABAHARIN DEĞERİNİ BİLİN

Sebzelerden mantar, karnabahar ve ıspanak protein yapıtaşları içeriyor Bu sebzelerin toplam protein değeri çok fazla olmamakla birlikte içerdikleri amino asitler vücutta diğer amino asitlerle birleştirilerek eksik olan proteinlerin

oluşturulmasına yardımcı oluyor Dr Elif Güveloğlu, fazla et tüketemeyen

kişilere ülkemizde bol ve ucuz bulunan bir sebze olan karnabahara yönelmelerini öneriyor

HAMSİ, KALİTELİ PROTEİN İHTİYACINI KARŞILAR

Dr Elif Güveloğlu, “Balığın fiyat ve lezzetinin protein içeriğiyle hiçbir ilgisi yoktur, lezzetli bulunan pahalı balıkların çoğu protein değil yağ oranı açısından zengindir” diyor ve başta hamsi olmak üzere, birçok ucuz balığın etin yerine geçip vücudun “kaliteli protein” ihtiyacını karşıladığını söylüyor

ET YERİNE BAKLİYAT

Bakliyatlar, etin az tüketildiği dönemlerde ağırlık verilmesi gereken protein kaynakları olarak biliniyor Proteinden zengin olanlar sıralamasında özellikle yeşil mercimek, nohut ve kuru fasulye yer alıyor Soya fasulyesi de zengin bir protein kaynağı olarak görülüyor

ARI POLENİNDEN VAZGEÇMEYİN

Dr Elif Güveloğlu, besin takviyeleri arasında önemli yeri olan arı poleninin az miktarda tüketilmesinin bile son derece yararlı olduğunu belirterek, “1-3 yaş arası günde yarım çay kaşığı, 3-10 yaş arası 1 çay kaşığı, 10 yaşından sonra ise 1 tatlı kaşığı arı poleninin sabah aç karna alınması gerekli besin takviyesi

yapmaya yeter” diyor

ET YEMİŞ KADAR OLURSUNUZ

KAHVALTI
Yumurtalı, lorlu ekmek (3 kişilik)
Malzemeler: 250 gram lor peyniri, 5 yumurta, ince kıyılmış dereotu ve maydanoz, kırmızı pul biber, istenirse bir miktar tereyağı veya zeytinyağı
Hazırlanışı: Malzemeleri harmanlayıp, ince dilimlenmiş tam buğday unundan yapılmış ekmeklerin üzerine sürün Sonra fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin Dereotundaki kalsiyum ve maydanozdaki C vitamini protein emilimini ve bio-yararlanımı artırır Kırmızı pul biber protein sindirimine yardımcı olur

Tam buğday unundaki buğday kabuğu ise proteinin zararlı yan ürünlerine karşı vücudu korur

ÖĞLE VEYA AKŞAM YEMEĞİ

Yoğurtlu nohut salatası

Malzemeler: 250 gram nohut, 250 gram süzme yoğurt, 1 demet maydanoz, 1 demet taze nane, 1 demet taze soğan, 2 adet mevsiminde taze veya

kurutulmuş domates, 1 yemek kaşığı üzüm, 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, karabiber, tuz
Hazırlanışı: Nohutları birkaç saat ıslatıp, suyunu döküp yeniden su ekleyip pişirin ve soğutun Sebzeleri çiğ olarak ve ince şekilde doğrayın Doğradıklarınızı sirke, baharat, tuz ve zeytinyağı ile birlikte nohutlara ekleyin

Son olarak süzme yoğurdu bir miktar su ile çırpıp, üzerine koyun

Lor peynirli mantarlı omletMalzemeler: 2 adet yumurta, 200 gr lor peyniri, 200 gram mantar, 2 tatlı kaşığı

zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı: Mantarları dilimleyin, lor peyniri ve yumurtayla tuzu da ekleyip

karıştırın Zeytinyağını teflon tavada kızdırdıktan sonra tavaya kattığınız karışımı krep çevirir gibi döndürerek her iki yüzünü de pişirin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.