Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1968, antlaşması, nonproliferation, nükleer, silahların, treaty, yayılmasını, önleme

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (Non-Proliferation Treaty), 1968

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (Non-Proliferation Treaty), 1968

Soğuk savaş döneminin yumuşama sürecinde nükleer silahlara ilişkin yapılan çok taraflı antlaşma

Soğuk savaşın doğruğa ulaştığı dönemlerde ABD ve SSCB dışındaki ülkeler nükleer silahlara sahip olmaya başlamışlardı Hindistan İtalya Japonya ve İsveç BrezilyaFederal Almanya Pakistan İsrail Güney Kore Libya ve İran nükleer bomba yapma yönünde çalışmalar yapıyorlardı Bunun üzerine özellikle bağlantısız devletler Birleşmiş milletler çerçevesi içinde nükleer silahların yayılmasını önlemek için girişimde bulunmuşlardı Federal Almanya'yı NATO çerçevesi içinde nükleer tetikte söz sahibi yapacak olan "Çok Taraflı Nükleer Güç" (MLF-Multilateral Force) konusu Sovyetler Birliği veAmerika Birleşik Devletleri arasında tartışma yaratmıştı Sovyetler Birliği Almanya'nın "nükleer tetikte" parmağının bulunmasına karşı geliyordu Bağlantısızlar grubu ise nükleer silahların hem devletler arasında hem nükleer devletlerin ellerindeki silah sayısı ve güç artışına karşıydılar ve bu konudaki amaçlarını gerçekleştirmek için geniş kapsamlı tedbirler üzerinde duruyor nükleer deneylerin tümden yasaklanmasından yanaydılar

İki büyük devlet nükleer silahların yayılmasını önlemek için 1 Ocak 1967 tarihinde anlaştıkları metin 14 Mart 1968 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunuldu Kurul'a gelen metin yapılan bazı değişikliklerden sonraNükleer Silahların Yayılmasını Önleyen Antlaşmanın (The Non-Proliferation Treaty) imzaya açılmasını öngören tasarı95 olumlu oya karşı 4 olumsuz (Arnavutluk Küba Tanzanya ve Zambiya) oyla kabul edilmiş 21 devlet ise çekimser oy kullanmışlardır Antlaşma 1 Temmuz 1968 tarihinde Moskova Washington ve Londra'da imzaya açıldı Yürürlüğe girdiği tarih ise 5 Mart 1970'tir

alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com