|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
elemneşrahleke, inşirah, suresinin, tefsiri |
![]() |
İnşirah Suresinin Tefsiri - Elemneşrahleke İnşirah Suresinin Tefsiri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İnşirah Suresinin Tefsiri - Elemneşrahleke İnşirah Suresinin Tefsiriİnşirah Suresinin Tefsiri - Elemneşrahleke İnşirah Suresinin Tefsiri İnşirah Suresinin Tefsiri - Elemneşrahleke İnşirah Suresinin Tefsiri inşirah suresi tefsiri Elemneşrahleke inşirah suresinin tefsiri İnşirah suresi 8 ayettir ve Mekkede nazil olmuştur ![]() inşirah suresi tefsiri mustafa islamoğlu Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla ![]() 1- Ey Muhammed, biz senin göğsünü açmadık mı Bu âyet-i kerime iki şekilde izah edilmiştir: Birinci izah şekli şöyledir: "Ey Muhammed biz senin kalbini hidayete, Allaha imana ve hakkı öğrenmeye açmadık mı " Diğer bir izah şekli ise şöyledir: "Ey Muhammed, biz senin göğsünü yararak kalbini yıkamadık mı " Malik b ![]() "Ben Kabe´de uyku ile uyanıklık arasımla bir halde iken birinin şöyle dediğini duydum: "O, üç kişinin arasında biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-3- Ağırlığı ile belini gıcırdatan yükünü atmadık mı Ayet-i kerimede zikredilen "Yük"ten maksat, Mücahid, Katade ve İbn-i Zeyd´e göre "Günahlar"dır ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Senin ismini yüceltmedik mi Mücahid diyor ki: "Allah teala buyurdu ki: "Ben nerede anılırsam sen de benimle birlikte anılırsın ![]() ![]() Katade diyor ki: "Allah, Resulullahın zikrini dünyada da âhirette de yüceltti ![]() ![]() Ebu Saiti el-Hudri Resulullahın şöyle buyurduğunu rivayete diyor: "Ceb: rail bana geldi ve "Senin de benim de rabbimiz olun Allah buyurdu ki "Ben senin ismini nasıl yüceltim " Resulullah: "Allah daha iyi bilir ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Mutlaka bir güçlükle beraber bir kolaylık vardır ![]() 6- Evet, her güçlükle beraber elbette bir kolaylık vardır ![]() Ey Muhammed, şüphesiz ki, senin içinde bulunduğun, müşriklere karşı cihad etme zorluğu ile birlikte mutlaka zafer elde etme kolaylığı ve rahata kavuşma kolaylığı da vardır ![]() ![]() Hasan-ı Basri ile Kataüe diyorlar ki: "Bir gün Resulullah sevinçli ve gülümser bir halde çıkıp geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Âyet-i kerimelerde "Zorluk" manasına gelen ve "Kolaylık" manasına gelen kelimelri ikişer defa zikredilmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7- O halde (bir İşi) bitirdin mi daha yorucu olana koş ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Hasan-ı Basri ve İbn-i Zeyd ise bu âyeti şöyle izah etmişlerdir: "Sen, dünya İşlerini bitirince rabbine ibadete giriş ve namaz kıl ![]() Taberi âyet-i kerimenin, genel manada anlaşılmasının daha uygun olacağını söylemiş ve âyetin manasını: "Sen, seni meşgul eden dünyevi ve uhrevi işlerini bitirdikten sonra rabbine ibadete ve seni ona yaklaştıracak işleri yapmaya ve ondan ihtiyaçlarını dilemeye giriş ![]() ![]() 8- Ancak rabbinden iste ![]() Ey´Muhammed sen isteyeceğin şeyi ancak rabbinden iste ![]() ![]() ![]() Mustafa İslamoğlu İnsirah Suresi Tefsiri YouTube Video ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|