Yalnız Mesajı Göster

Mardin Yoresel Yemekleri Ve Yapilislari

Eski 08-14-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mardin Yoresel Yemekleri Ve Yapilislari



KIZARTMA İÇLİ KÖFTE (IROK)





MALZEMELER (Yetkin Kavak'ın özel tarifi):
1 kg ince bulgur (simd), 1kg bir kere çekilmiş yağsız kıyma, 1/2 kg soğan, 400 gram çiğköftelik et, 2 yumurta, dövülmüş kişniş, karabiber, biber salçası, az isot, bir yemek kaşığı un, sıvı yağ, maydanoz

YAPILIŞI :
Bulguru soğuk su ile az ıslatarak bekletin, bu arada soğanları çok küçük doğrayın ve yağda pembeleşinceye kadar kızartın, sonra kıymayı da katarak beraber pişirin Pişince az biber salçası, kara biber, az isot ve tuz katarak 2-3 dakika daha pişirmeye devam edin, daha sonra çok ufak doğradığınız maydanozları da katarak ateşten indirin ve soğumasını bekleyin Bu arada ıslattığınız bulgura tuz, 2 yumurta, dövülmüş kişnişi ve 1 yemek kaşığı un karıştırarak yoğurun, az pekişince robot ile merhem gibi çektiğiniz eti de karıştırarak iyice yoğurduktan sonra
cevizden az büyük kopararak oyun (açın) Bu açtığınız hamurun içine soğumuş kıymalardan 1 tatlı kaşığı koyarak elinizin içinde elips gibi açın Daha sonra kızarmış sıvı yağın içinde kızartarak servise sunun

NOT: Bazı tariflerde kaynar su kullanın denmektedir, kesinlikle öyle bir hata yapmayınız! Bazı tariflerde de dışına patates ve içine ceviz önerilmektedir, bu da yozlaştırılmış halidir Bazı yörelerde de iç olarak yeşil mercimek kullanılmaktadır

HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE (İKBEBET)
Bunun hazırlanışında iç aynı şekilde hazırlanır Ancak dışın hazırlanışı ayrıdır Dış için yarı yarıya ince bulgur (simd) ve dövme kullanılır Hatta dövme çok zor bulunduğu ve çabuk bozulduğu için ben size irmik önereceğim

Dövme ile yapılacaksa 1kg dövmeye 1 kg bulgur, irmik ile yapılacaksa 1 kg bulgura 1/2 kg irmik kullanınız! Bulgur, dövme & irmik bir kapta az soğuk su ıslatılarak (5-10 dakika) beklenir Daha sonra 1 yemek kaşığı un, tuz ve dövülmüş kişniş eklenerek pekişinceye kadar yoğrulur Daha sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak parmak yardımı ile oyulur ve oyulan bu hamurların içine hazırlanan soğumuş içten doldurularak açık olan kısım elimiz yardımı ile büzgü gibi kapatılır Hazırlanan bu köfteler kaynamış ve tuz katılmış suda 10-15 dakika kaynatıldıktan sonra servise sunulur Sıcak olarak yenmesi gerekir! İsota batırılarak yenmesi önerilir

NOT: Hazırlanan kızartma ve haşlama içli köfteler pişirilmeden dondurulmak kaydı ile uzun süre saklanabilir
Dondurucudan çıkarılan köfteler çözülünceye kadar beklenir, sonra pişirilir İlk günkü gibi olur!

Alıntı Yaparak Cevapla