Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Lezzet Durakları

Eski 07-01-2009   #12
GöKKuŞaĞı
Varsayılan

Cevap : Lezzet Durakları



ANTALYA

Nur Pastanesi

Mantarlı Su Böreği


Yolunuz bir şekilde Korkuteli'ne düşerse, Atatürk Meydanı'ndaki Nur Pastanesi'ne uğramayı ihmal etmeyin Bu pastane yarım yüzyılı aşkın bir süreden beri, yörenin ağzını tatlandırıyor Buranın iki şeyi çok meşhur, bir tanesi yanık dondurma diğeri ise mantarlı su böreği

Mantarlı Suböreğini pastane yöneticisi Orhan Gülseren şöyle anlatıyor:
"Korkuteli'ndeki kültür mantarı üretimi, bu böreğin doğmasının sebebidir Korkuteli'nde Türkiye kültür mantarının % 70"i üretiliyor ve bütün Türkiye'ye de buradan gönderiliyor Son iki seneden beri de yapılan kültür mantarı festivali, bizim aklımıza mantardan nasıl yararlanabiliriz sorusunu getirdi, ilk sene mantarın baklavasını yaptık ve birinci olduk Daha sonra da mantarlı su böreğini denemek istedik Su böreğinin hamuru için Orta Anadolu'nun sert buğdaylarını seçiyoruz Bir kilo una 6-7 tane yumurta ilave ediyoruz Katı bir hamur elde ediyoruz Bu hamur yapıldıktan sonra bir makinede küçük parçalar halinde açıyoruz ve bayan arkadaşlarımız bunları daha büyük boyda açıyorlar Açıldıktan sonra pişirilme, soğutulma ve serilme evrelerinden geçiriliyor Pişirilme anından sonraki tepsiye dizilişi el marifeti ister Tepsiye önce 9 kat yufka konuyor, her katın arasına tereyağı sürülüyor Sonra çiğ süte mayalanmış özel peynirimizi, peynirin üstüne de dilimlenmiş mantarları serip tekrar 9 kat yufka koyuyoruz Pişmeye hazır hale geliyor Böreğimiz döne döne pişiyor Pişme süresi yarım saat kırk beş dakika arasında değişiyor Tüketim kışın 60-70 tepsi arasındayken yazın 100 tepsiye kadar çıkıyor"

Adres : Uzunoluk Mah MAkif CadNo:129 KORKUTELİ / ANTALYA


Mercan Restaurant

Laos Buğulama




Kaş'ta Balıkçı Barınağı'nda bulunan Mercan Restaurant, tam yarım yüzyıldan beri Kaş'a gelen konuklara, Akdeniz'in en lezzetli ve taze balıklarını sunuyor Restaurant'ın girişinde duran ve balık tezgahı görevini yapan kayıkta, bölgenin en lezzetli balıkları sergileniyor Balığınızı sandalın içinden seçiyor, hazırlanışını orada seyredebiliyorsunuz

Restaurant'ın sahibi Mustafa Eriş, işini çok iyi bilen bir işletmeci Aynı zamanda da balığı pişirmesini iyi bilen usta bir aşçı

Mustafa Eriş, restaurantı, batıklar ve yöre hakkında şunları anlatıyor:
"Balıkları bu bölgenin balıkçıları yakalar Denizin temiz, derin, kayalık oluşundan çok lezzetli balıklar çıkar Kılıç balığı, laos balığı, orfoz, akya balığından buğulama yapılır Biz ailece sanatçıyız, burada balık pişirme sanatını icra ediyoruz Mercan Restaurant, Likyalılardan sonra yörede kurulan ilk lokantadır Rahmetli babam bu sanatın piri idi
Balık üzerinde bir numaralı uzmandı Lagos balığı Akdeniz'in babasıdır Kendi aralarında ayrı ayrı gruplara ayrılırlar Lagos, kum grida, sivri burun, plaka gridası vardır En güzeli ortozdur Bütün Akdenizliler bu balığı iyi bilir Ortoz balığı erkek doğar ama daha sonra dişiye dönüşür, iki cinsi de yaşar

Balığı çok güzel temizler, ayıklar, bölerseniz ve içine domates, sarımsak, biber, patates, mantar da ekleyip pişirirseniz mutfakta bir buğulama elde edersiniz Mercan Restaurant'ın yerli müşterisi daha fazla Çünkü onlar ağızlarının tadını biliyor Buğulama yemeyenler için, kızartmasını da, şişini de, çorbasını da yapıyoruz Balık buğulamanın hazırlanması 45 dakika bir saat kadar sürüyor Buğulama işi keyif işidir"

Adres : Balıkçı Barınağı- Marina / KAŞ / ANTALYA



Bi Lokma Restaurant

Lokma




Kaş'ta Hükümet Caddesi'ndeki Bi Lokma Restaurant; hem lezzetli, hem manzaralı bir lezzet durağı Limanı, Meis Adasını, geleni geçeni seyrederek yemek yemek epey keyifli Lokantanın her tarafına kadın eli değdiği belli oluyor Temiz örtüler, renkli saksılar, taze çiçekler, lokantaya başka bir güzellik katıyor Bi Lokma'nın Anne Böreği ve Saray Lokması çok meşhur Hele, lokması dillere destan

Restaurant'ın hem işletmecisi hem de aşçısı olan Sebahat Hacıosmanoğlu, lokmanın tarifini hamurundan başlayarak söyle anlatıyor:

"Önce unu eleyip bir kaba koyuyorum Tuz, şeker, yoğurt, bal ve maya kullanıyorum, ılık su ile yoğuruyorum Bozadan biraz daha koyu bir kıvama geldikten sonra 1-2 saat kabarmaya bırakıyorum Hamur dinlenirken ben şerbetimi hazırlıyorum Şerbet için şeker, su ve birkaç damla limon kullanıyorum Hamur kabardıktan sonra küçük parçalar kopararak kızgın yağın içine atıyorum Daha sonra şerbetini döküyorum Bunun sıcak sıcak yemesi makbuldür Arzuya göre üzerine tarçın da konulabilir Yabancılar genel olarak dondurma ile yiyorlar Ben lokma yapmayı annemden öğrendim

Kendi çocuklarıma yapıyordum, baktım Kaş'ta böyle bir boşluk var, ben de bu işe giriştim Çocuklarıma yaparken ekmek parası kazanmaya başladım Annem iyi ki bana lokma yapmayı öğretmiş Bazı davetlere, düğünlere, mevlitlere, adaklara da çağırıyorlar, lokma dökmeye gidiyorum"

İçinden şerbet şelaleleri akarken, içi çıtır çıtır, bu lokmayı mutlaka tadın Aslında Bi Lokmada Anne Böreği 'nin tadına da bakmalısınız Bu küçük lokanta Kaş'ın en sakin köşelerinden biri Kaş'a giderseniz aklınızda bulunsun

Adres : Hükümet Cad No: 2 / KAŞ / ANTALYA


Olympos Yörükevi

Gözleme


Gözlemeye düşkünseniz, Antalya'dan Olympos'a doğru inerken, yokuşun ortalık yerindeki Nomadic House -Yörük Evi'nin gözlemesini tatmanızı öneririm Her yerde gözleme yapılıyor ama Yörük Evi'nin gözlemesi daha bir lezzetli, insanın damağında unutulmaz tatlar bırakıyor

Hakan Altıntaş gözlemelerinin sırrını, diğer gözlemelerden neden daha lezzetti olduğunu şöyle anlatıyor:
"Olympos yöresinin halkı Yörük olduğu için, genelde evlerde yufka ekmeklerini pişirdikten sonra artan hamurla gözleme yaparlar Yaptıktan sonra misafirlerine ikram ederler Bizler zamanla bu gözlemeyi evlerden dışarıya taşıyıp, yöremize gelen yerli-yabancı konuklara tattırdık Bizim gözlememizin farkı, annemden kaynaklanıyor Küçük yaştan beri bu işi yaptığı için senelerin verdiği deneyimle çok lezzetli gözlemelerya-pıyor Bunu yanında doğal peynir, doğal tereyağı kullanılıyoruz, bu da gözlemelere başka bir lezzet katıyor Turistler ballı, çikolatalı, tahinli, yumurtalı, şekerli gözlemeleri tercih ediyorlar Ama gerçek gözleme peynirli olur Altı, yedi çeşit gözlememiz var Yayıkta yaptığımız köpüklü ayranımız da çok meşhurdur Turistler ayranımızı Yörük viskisi olarak biliyorlar"

Adres : Olympos - Kumluca / ANTALYA

Şişçi Ramazan'ın Yeri

Şiş Köfte




Antalya'da öğle yemeği vakti hemen her taraf şiş köfte kokar Izgaralardan yükselen dumanlar, sokakları kaplar, insanın ağzını sulandırır, acıktırır Yener Ulusoy Bulvan'ndaki Sişçi Ramazan işte bu şiş köfteleriyle ünlüdür Bu köftenin gerçek tadını öğrenmek isteyen gerek Antalyalılar, gerek Antalya'ya gelenler mutlaka bu önemli lezzet durağına uğrarlar Murat ve Turgay Özalp kardeşler, mesleği babasından devralıp, babalarından öğrendikleriyle müşterileri memnun etmeye çalışmaktadır

Sişçi Ramazan, yani restaurantın kurucusu oğullarının kendisini aratmayacak kadar ustalaştıklarına inandıktan sonra memleketi Korkuteli'nde yaylaya çekilmiş

Murat Özalp, mesleği hakkında şunları söylemektedir:
"Babam Ramazan Özalp, Korkuteli'nde Arap Yılmaz ve Arap Hüseyin'in yanında yetişmiş Bunlar Arap asıllı ve bu işi en iyi bilen ustalarmış Onların yanından ayrıldıktan sonra, Antalya'da birkaç yıl ortak iş yapmış ve daha sonra kendi mekanını açmış Şiş köfte Antalya'ya özgüdür ve yapan kişi sayısı azdır Bizim lezzetimizin sırrını şöyle açıklayabilirim; Korkuteli'nde hayvanlarımızı kendimiz yetiştiriyoruz Şiş köfte yapımında dana ve keçi eti kullanıyoruz Eti bıçak ve zırhla, kıyma haline getiriyoruz Tabi köftenin lezzetinin en büyük etkenlerinden biri de ızgarada kıvamında pişirmektir Izgaracılarımız 12 yaşından beri bizimle birlikte çalışan, yani çekirdekten yetişmiş ustalardır Ateşin kıvamı, alev almaması çok önemlidir Eti ızgarada kurutmamak yani alasulu bırakmak önemlidir Babamızın bize gösterdiği şekilde yapıyoruz her şeyi Yurt içi, yurt dışı müşterilerimiz oldukça fazla"

Kuzu ile keçi eti birteşince ortaya muhteşem bir köfte çıkmış Yağlı pidenin üzerinde servis ediliyor Fazla yememek için kendimi zor tuttum Tabii yanında Antalya'nın ünlü tahinli piyazından yemeyi de ihmal etmedim Ama orta yerde döne döne kızaran yaprak döner de aklımın bir ucunda kaldı $iş köfte, tavuk ve et şiş, kanat $işçi Ramazan'in ızgaralarında pişen tüm etler aynı lezzeti taşıyor Antalya'ya gittiğinizde buraya uğramayı ihmal etmeyin

Adres : Yener Ulusoy Bulvarı / ANTALYA

__________________
Bıçak soksan gölgeme, Sıcacık kanım damlar
Girde bak bir ülkeme: Başsız başsız adamlar
NFK





GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali
GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
Alıntı Yaparak Cevapla