MAYALI POĞAÇA
MALZEMELER:
½ kg un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
½ paket yaş maya
tuz
karabiber
1 bardak ılık su
1 paket tereyağı
250 gr beyaz peynir
Üzerine sürmek için: 2 adet yumurta sarısı, ayçiçek yağı
YAPILIŞI:
½ kg una 1 adet yumurta, yoğurt, tuz ve ılık suda çözülmüş ½ paket yaş maya ilave edilerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur
Yoğrulan hamur üzeri nemli bezle örtülerek dinlendirilir
Dinlenen hamur 4 bezeye ayrılır ve her beze unlanarak açılır
250gr beyaz peynir çatalla ezilir
Maydanoz kıyıldıktan sonra beyaz peynirle karıştırılır, üzerine biraz karabiber serpilir
Tereyağı eritilir
Eritilen tereyağına az miktarda ayçiçek yağı ilave edilir
Açılan hamurun üzeri bolca yağlanır
İlk önce bir uç yufkanın yarısına kadar katlanır ardından diğer uç katlanan tarafın üzerine getirilerek ortada birleştirilir
Katlanan yufka tekrar yağlanır ve yanlarda açık kalan kısımlar da üzerlerine getirilerek zarf şeklinde yufka elde edilir
Her beze aynı şeklide açılıp, katlanır ve dinlendirilir
10-15 dk dinlenmesi yeterlidir
Dinlenen hamurlar dikdörtgen şeklinde tekrar açılır
Açılan hamurun kenarına yukarıdan aşağıya şerit gibi iç harç yerleştirilir ve rulo şeklinde katlanır
Tepsiye yerleştirilen börekler6-7 cm uzunluğunda kesilir ve üzerine ayçiçeği yağı ile karıştırılan yumurta sarısı sürülür
185 derece fırında pişirilir
Afiyet olsun