Yalnız Mesajı Göster

Ev Bahçe Masa Düzeni İle İlgili Dekorasyonları

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ev Bahçe Masa Düzeni İle İlgili Dekorasyonları



Ev Bahçe Masa Düzeni İle ilgili Dekorasyonları

Güzel Bir Masa Hazırlamak İçin

1- Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün

2- Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın

3- Bir yemek listesinde iki salçalı ya da birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı

4- Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur Ancak yemek kuralları aynıdır

5- Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın Ancak bardaklar dört adet olabilir

6- Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir

7- Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir

8- Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir

9- Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır

10- Bardaklar her zaman sağda dururlar

11- Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırılır, yerine tatlı kaşığı koyulur
12- Çiçekler, şamdan vb misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır

13- Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur

14- Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz Eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir

15- Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır Sol tarafta çatalın önüne koyulur

16- Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vb yaprağı konur

17- El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir

18- Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır

19- İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur

20- Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır

21- Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır

22- Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur Şekilli katlamalar doğru değildir

23- Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır

24- Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve salata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur

25- Yemekten önce içki servisini yapılır

26- Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz

27- Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir

28- Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir

29- Sofrada hastalık sebebiyle ya da özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır

30- Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle ya da inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır

31- Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez

32- Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler ya da sarımsaklı yemekler verilmez









































Alıntı Yaparak Cevapla