ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Gezelim, Görelim (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=467)
-   -   Aziz Basil Katedrali | Moskova (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=388731)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 12:36 AM

Aziz Basil Katedrali | Moskova
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Aziz Basil Katedrali, esas olarak: Mübarek Aziz Basil Katedrali, Rusya’nın başkenti Moskova’da, ''Hendekteki Maria-Koruma-ve-Şefaat Katedralinin'' gayri resmi adıdır. Kızıl Meydan’ın güney ucunda bulunan Katedral, Moskova’nın simgesi olarak kabul edilir.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Tarihçesi


Katedralin tarihi, Rus ordusunun Tatarlara karşı (tam olarak Kazan Hanlığı’na karşı) kazanmış olduğu zaferin onuruna Kutsal Üçlü Kilisesi’nin inşaası ile başlar. Üç yıl sonra, 1555 yılında, ahşaptan yapılmış olan Kutsal Üçlü Kilisesi kaldırılıp, yerine Çar İvan IV. nün (''Korkunç'' lakaplı) talimatı üzerine Aziz Basil Katedrali inşa edilir.

Bazı kaynaklara göre binanın tek mimarı Postnik Jakowlew isimli bir mimardı. Diğer bir kaynağa göre de, Barma isimli Mimar da yardımcısıydı.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Efsaneye göre Katedralin inşaatının tamamlanmasından sonra (1561 yılında), Korkunç İvan Mimara, tekrar böyle güzel bir katedral yapmasının mümkün olup olamayacağını sorar. Mimarda çok daha güzel bir katedral inşa edebileceğini söyler. Bunun üzerine Çar, tekrar mukayese edilebilecek güzellikte bir katedral yapmaması için mimarın gözlerini kör ettirir.

Bu efsane elbette bir kurgudur. Postnik Yakovlev’in daha sonra başka şehirlerde birçok bina yaptığı kanıtlanmıştır. Ayrıca Korkunç İvan’ın ölümünden 4 yıl sonra, Saint Basil onuruna yapılan şapel de onun eseridir.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Mimarisi


Katedralin dokuz ana kubbesi vardır. Renkleri ve görünümleri ile her bir kubbe birbirinden farklıdır. Birçok Rus kiliselerine nazaran, katedralin dış tarafı boyalı değil, sadece kırmızı tuğladan yapılmıştır.

Başlangıçta tüm katedral beyaz renkte ve kubbelerin hepsi yaprak altın ile kaplıydı. 16. ve 17. yüzyılda yapılan birçok restorasyonda katedral her seferinde sürekli değiştirildi. Katedralin adını almış olduğu Saint Basil’in 1588 yılında onuruna yapılan şapel, katedralin doğu tarafında kendi mezarının üzerindedir.

17. yüzyılda asimetrik olarak yan binalar ilave edildi, ana girişlerin üzerleri kapatıldı ve birçok süsleme yapıldı. Altın kaplamalı olan 8 kule bugünkü haline getirildi, beyaz sıva yerini kırmızı ve beyaz renklere bıraktı. Katedralin iç kısmında da birçok süsleme yapıldı.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Katedral Kızıl Meydan’ın hiçbir dik açısında olmadığından, fotoğraflarda genel olarak asimetrik çıkar, hatta biraz da kaotik görünür. İç kısımdan bakıldığında güçlü bir simetri görülebilir. Ana kilise kare olarak inşa edilmiş. Onun üst kısmında yukarı doğru daralan ve altın bir kubbe ile taçlandırılmış olan bir sekizgen yükselir. Kilise etrafında, orta boydaki dört kilise kulesi sekizgendir ve dört yönü gösterir. Dört küçük kule dörtgendir, çapraz olarak aradadır ve binanın sekiz köşeli yıldız şeklinde tabanı olduğunu sergiler.

Dört ve sekiz rakamları Ortaçağ’da derin bir dini öneme sahipti. Dört; dünya elemanları sayısı olup, dünyevi olan herşeyi, aynı zamanda da dört Evangelisti simgeliyor. Sekiz; sonsuzluk ve yaratılışın anlaşılmazlığını, İsa’nın dirilişi ve dünya mahkemesi gününü, dünyanın daha yüksek küreye geçişini simgeliyor.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Sekiz köşeli yıldız şeklinde olan, Basilus Katedrali’nin kesişen iki karesi de, inancın gücünü, dört yönü, yani tüm dünyaya vaaz veren dört Evangelistleri simgeliyor. Yıldız, kutsal Kudüs’e giden yolu gösterip, gökyüzünü ve yeri birbirine bağlıyor.

Katedral dokuz ayrı kiliseden oluşuyor. Orta kısımda Maria-Koruma-ve-Şefaat Katedrali olup, altın kubbe ile taçlanmış. Her bir sekiz köşesinde diğer kiliseler bulunup, renkli kubbeler ile taçlandırılmışlardır.

Bu sekiz kilise Kazan Hanlığı ile yapılan sekiz önemli savaşı temsil eder. Kiliselerin bazıları da kraliyet ailesinin bazı mensupları için tasarlanmış.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Katedralin Kızıl Meydan’a ve Moskova nehrine bakan iki ana girişi vardır. Kızıl Meydan tarafında olan girişin ön kısmında, 17. yüzyılda Polonya-Litvanya işgaline karşı halk ayaklanması başlatmış olan Kusma Minin ve Kral Dimitri Pozharsky anıtı vardır.

Katedral bir müze statüsüne sahip olup, resmen Devlet Tarih Müzesinin bir şubesidir. (Devlet Tarih Müzesi Kızıl Meydan’ın diğer ucunda bulunmaktadır)


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Mimarisi, freskleri ve ikonlarla süslü duvarları yanı sıra, Katedralde Korkunç İvan zamanından kalma silahlar da sergileniyor. Katedrali salı günleri hariç her gün ziyaret etmek mümkün (giriş ücreti kişi başı 100 Ruble. Fiyatlar Ekim 2009 yılı itibariyle geçerli olandır). 1991 yılından itibaren de düzensiz aralıklarla Katedralde dini hizmet verilmektedir.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Dipnotum: Başka kaynağa göre; Hendekteki Maria-Koruma-ve-Şefaat Katedrali denmesinin sebebi, Kremlin duvarı boyunca eskiden meydanda varolan derin ve geniş bir hendeğin olması. Hendek 1813 yılında doldurulmuş.



Alıntı değil, çeviri bana aittir.



....



''Soğan Kubbeli'' bir başka Kilise


Voskresenia Khristova Kilisesi -
St. Petersburg | Rusya







Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.