ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Siyasal Bilgiler / Hukuk (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=594)
-   -   Milletvekillerine, Yasama Organi Eski Üyelerine, Dişaridan Atandiklari Bakanlik Görevi Sona Erenlere; Bunlarin Eşlerine, Bakmakla Yükümlü Olduklari Çocuklari İle Ana Ve Babalarina, Ölenlerin Dul Ve Yetimlerine Tedavi Yardimi Yapilmasina D. Yön. (Mülg (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=378345)

Prof. Dr. Sinsi 08-02-2012 11:38 AM

Milletvekillerine, Yasama Organi Eski Üyelerine, Dişaridan Atandiklari Bakanlik Görevi Sona Erenlere; Bunlarin Eşlerine, Bakmakla Yükümlü Olduklari Çocuklari İle Ana Ve Babalarina, Ölenlerin Dul Ve Yetimlerine Tedavi Yardimi Yapilmasina D. Yön. (Mülg
 

MİLLETVEKİLLERİNE, YASAMA ORGANI ESKİ ÜYELERİNE, DIŞARIDAN ATANDIKLARI BAKANLIK GÖREVİ SONA ERENLERE; BUNLARIN EŞLERİNE, BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUKLARI ÇOCUKLARI İLE ANA VE BABALARINA, ÖLENLERİN DUL VE YETİMLERİNE TEDAVİ YARDIMI YAPILMASINA D. YÖN. (MÜLGA)

MİLLETVEKİLLERİNE, YASAMA ORGANI ESKİ ÜYELERİNE, DIŞARIDAN ATANDIKLARI BAKANLIK GÖREVİ SONA ERENLERE; BUNLARIN EŞLERİNE, BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUKLARI ÇOCUKLARI İLE ANA VE BABALARINA, ÖLENLERİN DUL VE YETİMLERİNE TEDAVİ YARDIMI YAPILMASINA D. YÖN. (MÜLGA)

**30/07/2004 tarih ve 25538 S.R.G de yayımlanan "Milletvekillerine, Yasama Organı Eski Üyelerine, Dışarıdan Atandıkları Bakanlık Görevi Sona Erenlere Tedavi Yardımı Yapılmasına Dair Yönetmelik" in 34.maddesi ile ek ve değişiklikleri ve bu hususta alınmış Başkanlık Divanı kararları ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.**

Resmi Gazete Tarihi: 15/02/1997
Resmi Gazete Sayısı: 22906
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığından:
Amaç :
Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, Milletvekillerinin, Yasama Organı eski üyelerinin, dışarıdan atandıkları bakanlık görevi sona erenlerin; bunların eşleri, bakmakla yükümlü oldukları çocukları ile ana ve babalarının, ölenlerin dul ve yetimlerinin; ayakta veya yatarak tedavilerine ilişkin hususları düzenlemektir.
Kapsam :
Madde 2 - Bu Yönetmelik, tedavi yardımı ve yol giderlerinin kimlere, hangi hallerde ve şartlarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce, nasıl ve ne şekilde sağlanacağı, hastalık halinde başvurma şekli ve bunun üzerine ne şekilde işlem yürütüleceği hususlarını ve bunlara ilişkin diğer konuları kapsar.
Tanımlar :
Madde 3 - Bu Yönetmelikte geçen;
Hak sahipleri; Milletvekillerini, Yasama Organı eski üyelerini, dışarıdan atandıkları bakanlık görevi sona erenleri, bunların eşleri, bakmakla yükümlü oldukları çocukları ile ana ve babalarını, ölenlerin dul ve yetimlerini,
Tedavi: Muayene ve teşhis ile birlikte, hastanın ihtiyacına göre hastalığı ve nekahati süresince hekim tarafından tıbbi yöntemlerin uygulanması ve bu süre içinde bakımının sağlanmasını,
Acil Tedavi: Tedavinin derhal müdahale gerektirmesini,
Resmi Sağlık Kurumu: Genel ve Katma bütçeli dairelere, kamu iktisadi teşebbüslerine, belediyelere ve il özel idarelerine bağlı yataklı veya yataksız tedavi kurumlarını,
Resmi Sağlık Kuruluşu: Sağlık ocağı, Hükümet, belediye ve kurum tabipliklerini,
Özel Sağlık Kurumu: Gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulmuş (vakıf üniversitelerine bağlı tıp fakülteleri dahil) ve Sağlık Bakanlığının belirlediği tedavi standardına uygun yataklı veya yataksız tedavi kurumlarını,
Özel Sağlık Kuruluşu: Serbest Tabiplikleri,
Yataklı Tedavi: Hastanın yataklı bir tedavi kurumunda yatırılarak tedavi edilmesini,
Ayakta Tedavi: Tabiplerin, hastayı kendi hizmet veya işyerlerinde yatırmadan tedavi etmelerini,
Evde Tedavi: Tabiplerin hastayı bulunduğu yerde (evinde, ikametgahında) tedavi etmelerini,
Misyon Şefliği: Hak sahiplerinin tedavilerinin yapıldığı yabancı ülkelerdeki büyükelçilik, elçilik, daimi temsilcilik, başkonsolosluk ve konsolosluklarımızı,
ifade eder.
Tedavi ve Yol Giderlerinden Yararlanacak Olanlar :
Madde 4 - (Değişik madde: 26/07/2000 - 24121 s. R.G)
Bu Yönetmelikte sağlanan tedavi ve yol giderlerinden;
a) Milletvekilleri ile Yasama Organı üyeliği ve dışarıdan atandığı bakanlık görevi sona erenler,
b) (a) bendinde sayılanların eşleri ile ana ve babaları,
c) (a) bendinde sayılanların çocuklarından,
ca) Yaşları 18, ortaöğrenim yapmakta ise 20, yükseköğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları, (yükseköğrenime devam eden 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları için, öğrenim yaptıkları okullardan, her öğrenim yılı için alınacak öğrenci belgelerinin, ilgililerce TBMM Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.)
cb) 18 yaşını doldurmakla birlikte herhangi bir işte çalışmayan ve evli olmayan kız çocukları ile yaşları ne olursa olsun herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan sağlık yardımı almayan malul erkek çocukları,
d) Milletvekili iken ölenler ile Yasama Organı üyeliği veya dışardan atandığı bakanlık görevi sona erenlerden ölenlerin dul ve yetimleri,
yararlanırlar.
Üvey ana ve baba, her ne şekilde olursa olsun tedavi yardımından yararlanamaz.
Çalışmayacak derecede mal-l olan erkek çocuklarının malullük durumlarının, tam teşekküllü bir resmi hastanenin Sağlık Kurulu raporu ile tespit edilmiş olması şarttır.
Ancak, muhtaçlık ve malullük durumu ortadan kalkanlar için ilgililerce en geç 15 gün içinde yeni bir beyanname verilmesi zorunludur. Bu hükme uyamayanların tespiti halinde haklarında genel hükümlere göre işlem yapılır.
Yurtiçinde Tedavi :
Madde 5 - Hak sahipleri, hastalıklarının ayakta veya yatarak tedavileri maksadıyla;
a) Ankara'da TBMM sağlık merkezine veya doğrudan resmi sağlık kurum ve kuruluşlarına ya da Sağlık Bakanlığının belirlediği tedavi standardına uygun özel sağlık kurumu ve kuruluşlarına,
b) Ankara dışındaki yerlerde ise doğrudan resmi veya özel sağlık kurum veya kuruluşlarına,
Milletvekilleri kimlik belgesini, diğerleri sağlık karnesini ibraz etmek suretiyle başvurabilirler.
Bu şekilde gerçekleşen tedavi giderleri ile reçete bedelleri ve refakatçi ücreti, usulüne uygun olarak düzenlenmiş belgelere göre hazırlanan fatura esas alınarak bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre, TBMM tarafından hak sahiplerine ya da sağlık kurum veya kuruluşlarına ödenir.
Yurtdışında Tedavi :
Madde 6 - Yurtiçinde tedavilerinin mümkün olmadığı anlaşılan hak sahipleri, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkili kılınan tam teşekküllü hastanelerin herhangi birinin sağlık kurullarınca düzenlenen ve Ankara Numune Hastanesi Sağlık Kurulunca teyit edilen ve Sağlık Bakanlığınca onaylanan raporlara göre tedavi için yurtdışına gönderilirler.
Bu şekilde yurtdışına gönderilen hak sahiplerinin yol ve tedavi giderleri ile bunların aynı usule göre yanlarında refakatçi bulundurulmasına lüzum görülenlerin harcırahları Harcırah kanunu hükümlerine göre ödenir.
Bu madde esaslarına göre tedavi için yurtdışına gönderilenlerden kontrol maksadıyla tekrar gitmesi, ilgili doktor tarafından gerek görülenlerin ilk gidişleri için yeniden Sağlık Kurulu Raporu istenmez.
Birinci fıkra dışında herhangi bir sebeple yurtdışında bulunan hak sahiplerinin yurtdışında tedavi için bu Yönetmelikte öngörülen usullere uyulmak ve "Sağlık Bakanlığına Bağlı Yataklı Tedavi Kurumlarında Yapılacak Muayene-Tetkik-Tahlil-Müdahale-Ameliyat ve Tedavilere Ait Fiyat Tarifesi"nde aynı tedavi için belirlenen tutar ile sınırlı olmak ve bu Yönetmeliğin 17 nci maddesi hükümleri dikkate alınmak şartıyla Türkiye'de ve Türk parası olarak TBMM tarafından ödenir.
Organ Nakli :
Madde 7 - Tedavi ve yol giderlerinden yararlananların, yurtiçinde veya yurtdışında hastalanıp organ nakline gerek görülmesi halinde, her türlü tedavi giderleri ile 2238 sayılı "Organ ve Doku Alınması, Aşılanması, Saklanması ve nakli Hakkında Kanun" hükümleri dikkate alınmak şartıyla verici durumunda bulunan kimselerin, bu Yönetmelik kapsamına girip girmediğine bakılmaksızın, bu işlemle ilgili tedavi giderleri, TBMM'nce aynen ödenir.
Doğum:
Madde 8 - Resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında doğum dolayısıyla gerçekleştirilen giderler, Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği esasları dikkate alınarak, bu Yönetmelik hükümlerine göre TBMM tarafından ödenir.
Tıbbi Tahlil, Tetkik ve Fizik Tedavi ile Akupunktur Tedavisi :
Madde 9 - Hak sahiplerinin resmi veya özel sağlık kurum veya kuruluşlarında yaptırılacak tıbbi tetkik, tahlil ve fizik tedavi giderleri bu Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde TBMM tarafından ödenir.
Akupunktur tedavilerine ilişkin giderler ödenmez.
İçmece ve Kaplıca Tedavisi :
Madde 10 - Sağlık Bakanlığı tarafından yetkili kılınan tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurulları tarafından içmece ve kaplıcalarda tedavilerine gerek gösterilen hak sahipleri, Maliye ve Sağlık Bakanlıklarınca belirlenen içmece ve kaplıcalarda tedavi ettirilirler.
Bu şekilde içmece ve kaplıcalarda tedavi ettirilenlere 6245 sayılı Harcırah kanunu hükümleri gereğince yol masrafı ve gündelik ile buralarda görmüş oldukları tedavi giderleri ve raporlarında belirtilen gün sayısını aşmamak üzere banyo giriş ücretleri ile gündelikleri ödenir. Bunlara ayrıca yemek ve yatak ücreti ödenmez.
İlaç ve Kan Giderleri :
Madde 11 - Resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında yatarak tedavi gören hastalar için ilgili doktor tarafından düzenlenecek reçeteye dayanılarak alınması gerekli olan ilaç, kan ve kan ürünleri anılan kurum ve kuruluşlar tarafından temin edilerek hastaya imza karşılığı verilir. Kan ve kan ürünlerinin bu kurum ve kuruluşlarca veya hasta tarafından özel şahıslardan temin edilmesi halinde tutarı rayiç bedel üzerinden TBMM tarafından ödenir.
TBMM Sağlık Merkezi tabiplerince düzenlenen reçetelerde yazılı ilaçların TBMM ecza dolabından alınması şarttır.
Ayakta, sağlanan tedavilerde ilaç bedelinin % 80'i TBMM'nce, %20'si hasta tarafından ödenir. (Ancak emekli dul ve yetimler için bu oranlar % 90, % 10 olarak uygulanır.) İlaçlar dışarıdan alınmış ise, ilaç alınan yerin yetkilisi tarafından reçetedeki ilaçların verildiğini ve tutarının ne olduğunu bildirir bir fatura verilir ve ilaç küpürleri reçeteye yapıştırılarak bedelinin alındığı eczacı tarafından tasdik edilir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yetkili kılınan tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurulu tarafından düzenlenen rapor ile belirlenen tüberküloz, kanser, kronik böbrek, kalp, şeker, astım, akıl hastalıkları, organ nakli ve benzeri uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıkların ayakta veya meskende tedavileri sırasında, kullanılmasına lüzum gösterilen ilaçların bedellerinin tamamı ödenir. Ancak, sözkonusu hastalıkların devam edip etmediğine dair iki yılda bir sağlık kurulu raporu alınması şarttır.
Yurtiçinden sağlanması mümkün olmayan ilaçlar, bunların yurtiçinde bulunmadığının Sağlık Bakanlığınca onaylanması halinde yurtdışından sağlanabilir. Bu takdirde, söz konusu ilacın alındığını, bunun için ödenen bedeli gösterir fatura, ilaç küpürü veya kutusu eklenerek TBMM'ne verilmesi halinde bedeli ödenir.
Enjeksiyon ve Aşı Giderleri:
Madde 12 - a) Ayakta tedavi sırasında hastaya uygulanması gerekli görülen enjeksiyonlar resmi kurum veya kuruluşlarda veya dışarıda yetkili kimseye yaptırılabilir. Enjeksiyonun dışarıda yetkili kimseye yaptırılması halinde bu kimse tarafından verilen belge mukabilinde bedeli, TBMM'nce kendisine ödenir. Enjeksiyona esas reçetenin ilaç küpürlü fotokopisinin belgeye eklenmesi zorunludur.
b) Grip aşısı hariç, hayati önemi haiz olan kuduz, hepatit B ve tetanoz immun aşıları ile diğer aşıların Sağlık Kurulu Raporu aranmaksızın hekim tarafından reçetesine yazıldığı takdirde aşı ücretinin tamamı TBMM'nce ödenir.
Araç Giderleri :
Madde 13 - Resmi sağlık kuruluşu tabiplerinin hastayı evde tedavi etmeleri halinde, kendilerine ayrılan bir araç yok ise, gidip döndüğü yer arasındaki taşıt ücreti TBMM'nce ödenir.
Derhal müdahaleyi gerektiren durumlarda hastanın sağlık kurum veya kuruluşlarına götürülmesi sırasında kullanılan ambülans ücreti ile hastalığın hayati tehlike veya risk arzetmesi halinde ambülansta hekim ücreti, acil vaka raporuna istinaden TBMM tarafından karşılanır.
Tedavide Yatak Ayrılması :
Madde 14 - Hak sahipleri, resmi ve özel sağlık kurumlarında özel oda bulunduğu takdirde bu odada, bulunmadığı takdirde birinci sınıf yatakta yatırılar.
Hak sahiplerinin süit odada yatırılmaları halinde doğacak fark kendileri tarafından ödenir.
Gözlem amaçlı yataklar için gündelik yatak ücreti ödenmez.
Resmi Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Tedavi Giderleri :
Madde 15 - Tedavi resmi sağlık kurumu veya kuruluşları tarafından sağlandığı takdirde hastadan hiç bir ücret alınmaz. Sağlık kurumu veya kuruluşunca hastanın tedavisi dolayısıyle yapılan bütün işlemler sonucu istenilmesi gereken ücretleri göstermek üzere fatura düzenlenerek TBMM'ne gönderilir, bedeli TBMM tarafından sağlık kurumu veya kuruluşuna ödenir.
Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Tedavi Giderleri :
Madde 16 - Tedavi özel sağlık kurumu veya kuruluşlarınca sağlandığı takdirde, bu kurum veya kuruluşlar tarafından başvuru sırasında depozito veya başka ada altında hastadan hiç bir ücret alınmaz. Bu halde özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca hastanın tedavisi dolayısiyle yapılan bütün işlemler sonucu istenilmesi gereken ücretleri göstermek üzere düzenlenecek fatura hastaya imzalattırılır ve bir nüshası kendisine verilir. Diğer nüshası, sağlık karnesinin kimlik bölümünün fotokopisi eklenerek TBMM'ne gönderilir. Fatura bedelinin, Türk Tabipler Birliğinin tespit ettiği tarifeyi geçmeyen kısmı TBMM tarafından ilgili özel sağlık kurum veya kuruluşuna ödenir.
Türk Tabipler Birliğinin fiyatlandırmadığı sağlık giderlerinin ücretlerinin tespitinde katma bütçeli üniversitelere bağlı tıp fakültelerinde uygulanan birim fiyatlar emsal alınır.
Özel sağlık kurum veya kuruluşlarınca düzenlenecek fatura bedellerinin ödenebilmesi için epikrizin ve varsa indirekt tetkiklerde kullanılan ilaç küpürlerinin, ayakta yapılan muayenelerde tahlil ve tetkikler için gerekli olan kaşeli ve imzalı doktor istem belgesinin fatura ile birlikte ibraz edilmesi zorunludur.
Epikrizde, yatarak tedavi gören hastalara yapılan muayene, tetkik, tahlil, müdahale, ameliyat ve diğer tıbbi uygulamalarla bunların tarihlerinin, hastanın hastaneye yatış ve hastaneden çıkış tarihlerinin, varsa refakatçısının gerekliliğine ilişkin raporun, ayakta tedavi gören hastaların muayene tarihleri ile muayenenin hangi uzmanlık alanında, gece ya da gündüz mü yapıldığının belirtilmesi zorunludur. Muayenenin hangi uzmanlık alanında, gece ya da gündüz mü yapıldığının belirtilmemesi halinde, muayenenin pratisyen hekimce gündüz yapıldığı kabul edilerek buna göre ücret ödenir. Aksi halde fatura bedeli ödenmez.
Yatak ücretleri Sağlık Bakanlığının özel hastaneler için belirlediği yatak ücreti üzerinden ödenir.
Ayakta veya yatarak tedavi gören ya da yoğun bakımda yatan hastalar için mükerrer doktor takibi ücreti adı altında hiç bir ücret ödenmez. Ancak, yatarak tedavi gören normal veya yoğun bakım hastalarının konsültasyon (muayene) bedelleri konusunda günlük maksimum Türk Tabipler Birliğinin belirlediği aynı branş için sadece bir "gündüz" konsültasyon ücreti ödenir.
Ameliyathane kullanım bedeli, Türk Tabipler Birliğinin asgari ücret tarifesinde yer alan operatör birimlerinin her ameliyat tipi için ekli 1 sayılı listede belirtilen oranlar üzerinden, tıbbi gaz kullanım bedeli ise ameliyathane kullanım bedelinin % 10'u oranında ödenir.
Özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından tedavi sırasında kullanılan ekli 2 sayılı listede yer alan temel sarf malzemeleri fatura edilmez, ancak hastaya tedavi sırasında kullanılan genel ve tıbbi sarf malzemeleri rayiç bedeli üzerinden faturada gösterilir.
Tedavi kurumlarında bulunduğu süre içerisinde hastaya kullanılan İlaçların bedelleri, Sağlık Bakanlığının cari küpür fiyatları üzerinden fiyatlandırılarak fatura edilebilir.
Yurtdışında Yapılan Tedavi Giderleri :
Madde 17 - Yurtdışında sağlanan tedavi dolayısıyla yapılacak giderlerin ödenebilmesi için ne şekilde hareket edilmesi gerektiği, ne gibi belgelere lüzum görüldüğü, bu belgelerin nerelerden ne şekilde sağlanması lazım geldiği hususu, yabancı memleketlerden her birinde, o ülkeye şamil olmak ve mahalli usul gözönünde bulundurulmak suretiyle, o memleketteki misyon şefliğince belirlenir. Tedavi giderlerine ilişkin harcama belgelerinin asılları, ilgili misyon şefliğince tercüme ve tasdik edildikten sonra TBMM'ne, ibraz edilir. Ödeme bu belgelere göre yapılır.
a) Yurtdışına tedavi maksadıyla gönderilmesi, sağlık kurulu raporu ile önerilmiş hak sahiplerinin, tedavi giderlerini karşılamak amacıyla, 5000 ABD Doları veya karşılığı döviz, o memleketteki misyon şefliğine transfer edilebilir. Bu miktarın ihtiyaca kafi gelmemesi halinde, tedavi giderlerinin kalan kısmının karşılanması için ek döviz transferi de yapılabilir. Tedaviden sonra ilgili misyon şefliğince onaylanmış belgeler göre de mahsup işlerini gerçekleştirilir.
Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası ile 17 nci maddesinin (a) bendine istinaden yurtdışına gönderilenlerin tedavi giderlerinin (ulaşım, yevmiye ve yatacak yer ücreti hariç), %90'ı TBMM'ce; :10'u ise hak sahibince karşılanır. Bu bende istinaden Kurumca yapılacak ödemelerde, tedavi giderlerinin tamamı dikkate alınır ve ilgili dış temsilciliklerimiz aracılığı ile ödenir. Hak sahibince karşılanması gereken miktar, döviz karşılığı olarak hesabedilir ve mevcut yasal mevzuata uygun olarak hesaplanan borcun TBMM'ye ödendiği tarihteki Merkez Bankası döviz satış kurlarına göre Türkiye'de ve Türk Parası olarak; ayrıca, ödemedeki gecikmeden doğan yasal gecikme faizi de, hak sahibinden tahsil olunur.
b) Yurtdışına tedavi maksadıyla gönderilmesi, sağlık kurulu raporu ile önerilmiş hak sahipleri ile hak sahiplerine refakat etmesi lüzumu bir raporla tevsik edilenlerin harcırah ve yol giderleri 6245 sayılı Harcırah Kanunu esaslarına göre ödenir.
c) (a) bendi dışında herhangi bir sebeple yurtdışına giden hak sahiplerinin yurtdışında yapılan (acil müdahaleler hariç) tedavilerine ilişkin giderler, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin son fıkrasındaki esaslara göre ödenir.
Derhal tıbbi ve cerrahi müdahaleyi gerektiren hallerde, müdahaleyi yapan sağlık kurum tarafından düzenlenerek misyon şefliği ile TBMM Baştabipliğince onaylanacak belgelere dayalı tedavi giderlerinin % 70'i TBMM, % 30'u ise hak sahiplerince karşılanır.
d) (a) bendi dışında herhangi bir nedenle yurtdışında bulunduğu sırada acil tedavi görenlerin, doktor raporuna istinaden, kontrol veya tedavi amacıyla tekrar yurtdışına gidebilmesi için her defasında, bu yönetmeliğin 6'ncı maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usule uygun sağlık kurulu raporu aranır.
Tedavi maksadıyla gidilecek ülkeye THY'nın uçak seferlerinin bulunması halinde, bu yerlere tercihen THY ile uçulur. Ancak gidilecek ülkeye yabancı hava yolları ile seyahat edilmesi halinde kendilerine THY'nın uçuş tarifesi üzerinden ödeme yapılır.
Başka Yerde Tedavi :
Madde 18 - Hak sahiplerinin tedavi için bulundukları yerden başka yere gitmeleri halinde;
A) Tedavi edildiği yerde yatakta tedavi sağlanırsa;
a) Tedavi kurumunun bulunduğu yere kadar gidiş-dönüş yol masrafı,
b) Yolda geçen süreler için yevmiye,
c) Yataklı tedavi kurumunun bulunduğu yerde, tedavi kurumuna başvurulduğu tarihten, kabul işlemi sonuçlanıncaya kadar ve beş günü geçmemek üzere yevmiye,
B) Tedavi edildiği yerde ayakta tedavi sağlanırsa;
a) Tedavi kurumunun bulunduğu yere kadar gidiş-dönüş yol masrafı,
b) Yolda geçen süreler için yevmiye,
c) Tedavi kurumunca sürekli ayakta tedaviye lüzum gösterildiği takdirde tedavi süresince yevmiye ve ikamet ettiği yer ile tedavi kurumu arasındaki mutad taşıt aracı ücreti,
C) Tedavi edildiği tedavi kurumunca yatak sağlanıp yemek verilmediği takdirde;
a) Tedavi kurumunun bulunduğu yere kadar gidiş-dönüş yol masrafı,
b) Yolda geçen süreler için yevmiye,
c) Yatakta tedavi süresince 2/3 oranında yevmiye.
ödenir.
Hak sahiplerinin yol masrafı ile yevmiyeleri "Harcırah Kanunu" hükümlerine göre hesaplanır. Ancak hastanın bulunduğu yer dışındaki başka bir yere acilen gönderilmesini gerektirecek ağır ve tehlikeli vakalarda, hastayı sevk eden sağlık kurum veya kuruluşunun raporunda belirtilecek taşıt ücreti, rayiç bedel üzerinden ödenir.
Refakat :
Madde 19 - Yatakta tedavi edilenlerin, hastalıkları gereği yanlarında bir kimsenin bulundurulmasının zorunlu olduğu tedaviyi yapan sağlık kurumunun gerekçeli raporu ile belgelendiği takdirde, hastaya biri refakat eder. Bu taktirde ödenmesi gereken yatak ücreti, sağlık kurumunca düzenlenecek faturada gösterilmek ve belge eklenmek suretiyle TBMM tarafından ödenir. Ancak, Özel sağlık kurumunda yatarak tedavi gören hastalara refakat edenlerin yatak ücreti, bu Yönetmeliğin 14 ve 16'ncı maddelerinde belirtilen esaslara göre ödenir.
Hastanın tedavi edilmek üzere yurtiçinde başka bir yere veya yurtdışına gönderilmesi sırasında yanında bir kimsenin bulundurulmasının zorunlu olduğu hastayı gönderen sağlık kurumu veya kuruluşunun raporunda belirtildiği taktirde, hastaya biri refakat eder. Refakat eden kimseye 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri dairesinde tespit edilen miktarda yolluk ve gündelik verilir. Refakat edenin memur olması halinde yurtdışı gündeliği; işgal ettiği kadro derecesine göre, memur değilse aynı Kanunun 8 inci maddesine göre hesaplanarak ödenir.
Diş Hastalıklarının Tedavisi :
Madde 20 - Diş çekimi, diş çürüklerinin dolgu suretiyle tedavileri, ortodontik tedavi, diş ve çenenin tıbbi ve cerrahi müdahaleleri, diş radyografisi, protez ve diş imalı gibi her türlü tedaviler TBMM Sağlık Merkezi diş kliniğinde yaptırılabileceği gibi, resmi ve özel sağlık kurum veya kuruluşlarında da yaptırabilir.
Serbest diş tabipliklerine veya özel sağlık kurumlarına yaptırılan birinci fıkrada sayılan tedavilere ilişkin giderler, Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından belirlenen tarife üzerinden TBMM tarafından ödenir.
Alt ve üst çenede yapılan her türlü işleme ait şema ile piriapikal ve panoramik film ve radyografinin faturaya eklenmesi şarttır.
Diş tedavisi sırasında; kullanılması zorunlu olsa bile altın, platin gibi kıymetli madenlerle bileşiminde kıymetli maden bulunan maddelerin, seramik ve porselenlerin bedeli ödenmez. Yerine Türk Diş Hekimleri Birliğinin tarifesinde yer alan "veneer kron" ücreti ödenir.
İmplant tedavisinin zorunlu olduğunun, üniversite diş hekimliği fakültelerinden cerrahi, protez ve periondontoloji anabilim dallarından en az birer öğretim üyesinin katılımıyla oluşacak bir heyet tarafından karara bağlanması ve kaç ünite yapılacağının belirtilmesi şartıyla, resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında yaptırılan kemik içi dental implantların bedeli ödenir.
İmplant malzemesi (her ünite için), piyasada oluşan en düşük rayiç bedel üzerinden ödenir.
Gözlük Giderleri :
Madde 21 - Hak sahiplerinin resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarının göz hastalıkları uzmanları tarafından yapılan muayenelerine ilişkin ücret ile bunlar tarafından düzenlenen reçeteye dayanılarak alınan renkli ve renksiz gözlük camları ve çerçeve bedellerinin Başkanlık Divanınca tespit edilen tutarı kadarı TBMM tarafından, bunu aşan kısmı ise ilgili tarafından ödenir.
Özel sağlık kurum veya kuruluşlarının göz hastalıkları uzmanlarınca yaptırılan muayenelere ilişkin giderler Türk tabipler Birliği ücret tarifesi üzerinden TBMM tarafından ödenir.
Lens ve lens solüsyon bedelleri hiç bir şekilde ödenmez.
Gözlük camı ve çerçevesi için ödenecek azami miktar, yılda bir defadan fazla olmamak üzere Başkanlık Divanınca tesbit edilir. Çerçeveler iki yıl geçmeden yenilenemez ve iki yıl geçse dahi, gözlük camı numarası değişmedikçe çerçeve bedeli ödenmez. Ancak, sağlık zarureti görülmesi dolayısıyle gözlük camları değiştirildiği takdirde reçeteye dayanılarak alınan yeni gözlük camları bedeli süre sözkonusu edilmeden TBMM tarafından ödenir.
İşitme Cihazı ve Kalp Pilleri Giderleri :
Madde 22 - a) İşitmenin cihaz ile düzeltilmesinin mümkün olduğu, resmi sağlık kurum ve kuruluşlarının uzman tabipleri tarafından verilecek raporla sabit olanların aldıkları işitme cihazlarının bedelleri ile cihazın bozulması halinde tamir ücretleri,
b) Yurtiçinde ve yurtdışında takılacak kalp pillerinin bedelleri, raiç bedeli üzerinden TBMM'nce ödenir.
İşitme cihazının yenilenebilmesi, en az üç yıl geçmesi ve bunun değiştirilmesinin zorunlu olduğunun resmi sağlık kurum ve kuruluşlarının uzman hekim raporu ile belgelenmesi halinde mümkündür. Bu şekilde yenilenen işitme cihazının bedeli TBMM tarafından ödenir.
Çeşitli Protez ve Ortez Bedelleri :
Madde 23 - Resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarının yetkili uzmanlarınca gösterilen lüzum üzerine tedavi amacıyla kullanılan, gerek yurtiçinde sağlanan ve gerekse yurtdışından getirilmesi zorunlu olan vücut organı protezlerinin bedelleri, TBMM'nce ödenir. Ancak yurtdışından ithali zorunlu görülen organ protezleri bedellerinin ödenebilmesi için, Resmi Sağlık Kurulu raporu bulunması şarttır.
Protez, ortez ve diğer iyileştirici malzemelerin tutarı rayiç bedel üzerinden ödenir.
Protez, ortez ve diğer iyileştirici malzemelerin (ortopedik botlar dahil) yenilenebilmesi ve değiştirilebilmesi resmi sağlık kurulu raporu ile mümkündür.
Estetik Bakımından Yaptırılan Müdahale Giderleri :
Madde 24 - Estetik bakımdan yapılan tıbbi ve cerrahi müdahalelerin parası ödenmez. Ancak bir kaza, ameliyat veya kendiliğinden oluşmuş arızalar için yapılacak estetik uygulamaların bedeli, bu durumların resmi sağlık kurulu raporu ile belirlenmesi halinde Türk Tabipler Birliği ücret tarifesi üzerinden ödenir.
Sağlık Karnesi ve Düzenlenmesi :
Madde 25 - Hak sahiplerine birer sağlık karnesi verilir. Sağlık karnesi, muayene ve tedavi hakkından yararlananların kimliklerinin belirtilmesine, muayene ve tedavi sonuçlarının işlenmesine uygun olarak düzenlenir.
Hak sahiplerinin resimli sağlık karneleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığınca tasdik edilir. Tasdik edilmemiş sağlık karneleri geçersizdir.
6 yaşından küçük çocuklar için fotoğraf şartı aranmaz.
Muayene ve Tedavilerin Sağlık Karnesine İşlenmesi :
Madde 26 - Bu Yönetmelik gereğince, yapılan muayene ve tedaviler, verilen reçetelerde yazılan ilaçlar, gözlük, diş tedavi ve protezleri, işitme cihazı, konuşma cihazı, malul araçları, vücut organ protezleri, kalp pili, yapay kalp, yapay damar, yapay kemik protezleri ve benzeri çeşitli protezler ile iyileştirme araçları, hastanın hastaneye yatış ve hastaneden çıkış tarihlerinin, tabip tarafından konulan teşhis ve yapılan tedavi, resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca tarih belirtilerek sağlık karnelerine işlenir.
Sağlık durumu ile ilgili belgeler gizli olup, içindekiler ilgililerden başkasına açıklanamaz.
Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişileri Bildirme :
Madde 27 - Her Milletvekili ile Yasama Organı üyeliği ve dışarıdan atandığı bakanlık görevi sona erenler eşlerini, bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve çocuklarını, ölenlerin dul ve yetimleri ise durumlarını gösterir bir beyanname vermekle yükümlüdür.
Beyannamede gösterilen şahısların durumunda bir değişiklik meydana geldiğinde, 15 gün içinde yeniden bir beyanname düzenlenerek ilgili makama verilir. Bu hükme uymayanların tespiti halinde haklarında genel hükümlere işlem yapılır.
Sağlık Karnesini Gösterme Yükümlülüğü :
Madde 28 - Tedavi yardımından yararlananlar yurt içinde tedavi için başvurduğu sağlık kurum ve kuruluşlarına sağlık karnesini göstermekle yükümlüdür.
Sağlık Karnesinin Yenilenmesi :
Madde 29 - Kaybedilen veya herhangi bir nedenle kullanılamayacak duruma gelen sağlık karnelerinin yerine, ilgilinin TBMM Başkanlığına yapacağı yazılı müracaatını takiben yenileri verilir.
Sağlık karnesinin kaçıncı defa ve ne sebeple verilmiş olduğu, karnesinin üzerine işaret edilir.
Sağlık Karnesinin İptali ve Kötüye Kullanılması :
Madde 30 - Milletvekilleri ile Yasama Organı eski üyeleri ve dışarıdan atandığı bakanlık görevi sona erenlerin kendilerine ölümleri halinde, eşlerine ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları ile ana ve babalarına ait sağlık karneleri yenisi verilmek üzere iptal edilir.
Milletvekilinin herhangi bir sebeple Milletvekili sıfatını kaybetmesi halinde sağlık karneleri, Yasama Organı eski üyelerine ait sağlık karneleri ile değiştirilir.
Sağlık karnelerinin hak sahiplerinden başka kimseler tarafından kullanılması veya muayene ve tedavi hakkı sona erdiği halde kullanılmasına devam olunması, genel hükümlere göre kovuşturmayı gerektirir.
Muayene ve tedavi hakkı sona erenlerin sağlık karnelerinin kendileri, ölenlerin sağlık karnelerinin de yakınları tarafından hakkın sona erdiği tarihten veya ölüm tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisine iade etmeleri zorunludur. Tedavi giderleri, ancak hakkın sona erdiği tarihe kadar ödenir.
Bütçe Uygulama Talimatı :
Madde 31 - Bu Yönetmeliğin uygulamasında tereddüde düşülen hususlar, Maliye Bakanlığınca yayımlanan Bütçe Uygulama Talimatları hükümleri çerçevesinde çözümlenir.
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler :
Madde 32 - Milletvekilleri ile Yasama Organı Eski Üyeleri ve dışarıdan atandıkları Bakanlık Görevi Sona Erenler ile Ölenlerin Dul ve Yetim Aylığı Alan Dul ve Yetimlerine Ait Tedavi Yönetmeliği ile bu Yönetmeliğin ek ve değişiklikleri ve bu hususta alınmış Başkanlık Divanı kararlarının tümü yürürlükten kaldırılmıştır.
Yasal Dayanak :
Madde 33 - Bu Yönetmelik Anayasanın 124 üncü maddesi ile 26/10/1990 tarihli ve 3671 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Ek Madde 1 - (Ek madde: 26/07/2000 - 24121 s. R.G.)
Milletvekilleri ve yasama organı eski üyelerinin bakmakla yükümlü oldukları; zihinsel, konuşma, görme, fiziksel (spastik, atatik) geriliği psikolojik rahatsızlığı olan çocuklarının; tam teşekküllü resmi sağlık kurumlarından alınacak Sağlık Kurulu Raporuna (bu raporun düzenlenmesinde varsa çocuk sağlığı gelişimi ve eğitimi uzmanı, psikolog, özel eğitimci, sosyal hizmet uzmanı, psikoterapist, fizyoterapist, konuşma terapisti ve gerek görülen diğer meslek elemanlarının yazılı görüşünün alınması) dayanılarak bünyesinde çocuk gelişimi ve eğitimcisi, psikolog, özel eğitimci, sosyal hizmet uzmanı, psikoterapist, fizyoterapist, konuşma terapisti bulunduran ve bu hususta eğitim verme yetki belgesine sahip olan özel eğitim merkezlerinde, gelişim ve eğitimlerinin sağlanması karşılığında düzenlenecek fatura bedeli "Bütçe Uygulama Talimatı" hükümlerine bağlı kalınmaksızın hak sahibine veya ilgili kurum veya kuruluşa Türkiye Büyük Millet Meclisince ödenir.
Geçici Madde 1 - Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kendileriyle sözleşme imzalanmış olan özel sağlık kurum ve kuruluşlarına tedavi amacıyla başvurmuş olanların tedavilerine ilişkin giderlerin ödenmesinde eski sözleşme hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 2 - Bu yönetmelik değişikliğin yürürlük tarihinden önce tedavi giderlerinin %10'undan dolayı, yurtdışındaki tedavi kuruluşlarına borçlu bulundukları ve bu borçlarını bugüne kadar tasfiye etmedikleri, ilgili dış temsilciliklerimizce tespit olunan hak sahiplerinin işlemleri hakkında da değişik 17 nci madde hükümleri uygulanır.
Madde 34 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 35 - Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı yürütür.

Kaynak: mevzuat.adalet.gov.tr


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.