ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Zılk Sarması (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=252705)

Prof. Dr. Sinsi 07-17-2012 11:36 AM

Zılk Sarması
 
Malzemeler:
150 gr kıyma
1 demet zılk ( pazı )
2 bardak pirinç
1 adet soğan
4-5 diş sarımsak
1,5 kaşık salça
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
Nar ekşisi
Tuz

Yapılışı:
Zılklar (pazı) soğuk suda yıkanır ve saplarından ayırarak yapraklarını önceden çelik bir tencerede kaynatılmış olan suya batırılıp çıkarılarak haşlanır. Sıcak suda haşlanan yaprakların erimemesi için maşa yardımı ile tencereden çıkarılan zılklar (pazı) soğuk sudan geçirilir. 1 demet zılktan (pazı) yapılması planlanan sarma dolması harcı için; 150 gr dana kıymasına 1 soğan küp küp doğranır. 4-5 diş sarımsak kıymaya doğranarak eklenir. 2 bardak pirinci beyaz suyu çıkana kadar avuç içerisinde ovuşturularak yıkanır. Pirinçler de harca eklenerek 1,5 kaşık salça, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kuru nane, nar ekşisi (ortalama 1-1,5 yemek kaşığı) ve 1,5 çay kaşığı tuz eklenir. Harcımıza göz kararı sıvı yağ eklenerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. (ortalama 3-4 dakika)
Zılkı damarların yoğun olduğu yaprak iç kısma gelerek iç harcını koyar ve sararız. Çelik tencereye dizildikten sonra dolmaların üzerini 1santim geçecek kadar kaynar su (ortalama 1lt), 1 tatlı kaşığı tuz ve sarma taşı tencere kapağı üzerine konarak yüksek ocak ateşinde pişmeye bırakırız. Sarma taşı tencere kapağı olmayanlar porselen tabak ile de yemeğin üzerini kapatabilirler. Yemeğimiz kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra kısık ateşe alınması gerekmektedir. Pişerken koku ve aroma (hoş koku) vermesi için 5-6 diş dış kabuğu alınmış ancak iç kabuklu sarımsakları da üzerine dizeriz. Suyunu çekip (tencerenin dibinde 1santim su olması yeterlidir. Zılklar yeşil çiğ görüntüsünü kaybettikten sonra üzerinde sıvı yağ (tercihe göre zeytinyağı da olabilir) gezdirilir ki, sarma dolması parlayabilsin ve yemeğin altı kapatılır. 1 demet zılk (pazı) ve 150gr dana kıyma ile yapılan bu yemek isteğe göre 5-6 kişiliktir. Yemeğin ocak ateşinde pişme süresi ortalama 35-40 dakikadır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.