ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Gezelim, Görelim (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=467)
-   -   Ünye de Gezintiye Çıkalım.. (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=24827)

mate 08-17-2007 06:01 PM

Ünye de Gezintiye Çıkalım..
 

Ünye eşsiz tabiî güzelliğinin yanı sıra, mîmârî yapı ve şehir dokusu olarak da Türkiye'nin en güzel yerlerinden biri idi. Ancak 1970'li yıllardan itibaren hızlanan kötü yapılaşma ve hızlı nüfus göçü sebebiyle şehir dokusu onarılamaz biçimde bozuldu. Artık Ünye'ye yakından bakıldığında bütünüyle güzel demek çok zor. Şehrin sahilini neredeyse 5 kilometre boyunca kesintisiz olarak kaplayan devâsâ apartmanlardan meydana gelen bir duvar mevcut. Güzel görmek için Ünye'ye ya çok uzaktan, ya da gece bakmak gerekiyor. Apartmanlara sırtınızı verip yüzünüzü denize dönmek de bir başka tercih olabilir. Meraklı ve sabırlıysanız, apartmanları atlayıp gerilere gidebilir, eski güzel ev ve konaklardan geriye kalan pek az örneği hayranlıkla seyredebilirsiniz. Bu arada Ünye'de ve Türkiye'de kaybedilen böylesi güzellikler için ağlamayı da ihmal etmeyin lütfen.



ÜNYE KALESİ

Ünye-Niksar yolu üzerinde ve İlçe merkezine 7 km uzaklıktadır. Volkanik bir tepe üzerine kurulmuş olan Kalenin kesin olarak ne zaman yapıldığı belirlenememiştir. Ancak, Kalenin Pontus Krallığı döneminde kullanıldığı bilinmektedir. Kale’deki yer altına inen ve denize kadar ulaştığı rivayet edilen dehlizler, kaya mezarları ve sarnıçlar en fazla ilgi çeken yerlerdir.

KAYA MEZARLARI

Ünye çevresinde muhtelif yerlerde çeşitli dönemlerden kalma kaya mezarları vardır. Bunlardan Tozkoparan Kaya Mezarları İlçenin doğusunda, Çimento Fabrikasının karşısında, Kurma yolunun sağ tarafındadır. Kaya mezarlarının hangi dönemde yapıldığı bilinmemektedir.

YUNUS EMRE TÜRBESİ

Şiirlerinde insan sevgisini ve barışı ön plana çıkaran büyük tasavvuf Şairi Yunus Emre’nin mezarı Ünye’dedir. İlçeye 2 km uzaklıkta, Kiraztepe mevkiindeki mezarın üstüne 1998 yılında Ünye Belediyesi tarafından türbe yaptırılmıştır. Hümanist hayat felsefenden dolayı bütün dünyada evrensel bir şahsiyet olarak tanınan Yunus Emre’nin Türbesi İlçedeki en önemli ziyaret yerlerindendir.



AYA NİKOLA

Halk arasında Ayanikola olarak bilinen, Ünye’nin kuzeybatısında, şehir çıkışında bulunan küçük bir yarımadadır. Üstünde, çevre duvarlarının kalıntıları ile kilise olduğu bilinen eski bir yapının kalıntıları vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalar, Hıristiyan aleminde “Noel Baba” olarak bilinen Aya Nicholas (Aziz Nikola )’ın burada yaşadığını ortaya çıkarmıştır. Aynı araştırmaların sonuçlarına göre Aya Nikola, Oğuz Boyundan Türk bir ailenin çocuğudur. Sarı Saltık olan adı, 6 yaşlarındayken ailesinin Hıristiyan olmasıyla Nicholas ( Nikola ) olarak değiştirilmiştir. Nikola büyüdüğünde, Yarımadadaki kilisede rahiplik yapmış, denizcilikle uğraşmıştır.

ESKİ ÜNYE EVLERİ

Tipik Karadeniz mimarisinin en güzel örnekleri eski Ünye evleridir. Şehir merkezinde bulunan tarihi evlerden yaklaşık 80 tanesi günümüze kadar ayakta kalabilmiştir. Mimari özellikleri ve süslemeleri ile ilgi çeken evlerden bazıları son yıllarda restore edilmektedir.


KADILAR YOKUŞU

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ünye’den çok sayıda ünlü kadı ( hakim ) yetişmiş ve çoğunluğu bu kadılardan oluşan sakinlerinden dolayı bir sokağa “Kadılar Yokuşu” denilmiştir. Şehir merkezinde, kıyıya dik olarak inen ve Cumhuriyet Meydanına bağlanan Kadılar Yokuşu İlçenin mutlaka görülmesi gereken yerlerindendir. Çünkü, tarihi Ünye evlerinin en gösterişlileri buradadır.

KİLİSE

Ortayılmazlar Mahallesi sınırları içinde Yalı Mevkiindeki Kilise Kesme taştan yapılmış, çatısı kiremit örtülü, süsleme ve resim bulunmayan sade bir yapıdır. Ünye Belediyesi tarafından 1994 yılında restore ettirilmiştir.

HAMAMLAR


İlçede şehir merkezinde biri faal 3 tane tarihi hamam vardır. Şehir merkezinde Saray Caddesinde bulunan Eski Hamam ve Bakırcılar Arastası arkasında bulunan Çifta Hamam kullanılmamaktadır. Eski Hamam kısmen iyi durumda olmasına rağmen restorasyona ihtiyaç vardır. Roma döneminden kaldığı sanılan Çifte Hamam harabe halindedir. Cumhuriyet Meydanı, Kadılar Yokuşu başında bulunan Yeni Hamam ise halen faal olarak hizmet vermektedir.

BAKIRCILAR ARASTASI

Yüzyıllarca hem Ünye’nin hem de bütün yörenin en önemli alışveriş merkezi olan Tarihi Bakırcılar Arastası, geçmişteki canlılığını yitirmiş olsa da hala çekiç sesleri yükselen, otantik eşyaları ile birer küçük müze gibi duran tarihi dükkanları gezip-görmek geçmişe yapılan yolculuk gibidir.

SARAY SURLARI

Cumhuriyet Meydanında Anıt çınarın önünden kuzeye giden yolun sol tarafında yükselen surlar bir saraya aittir. On dokuzuncu yüzyılın başlarında Sancak Beyi Süleyman Paşa tarafından. Deniz kenarında surlar üstüne yaptırılmış olan saray, aynı yüzyılın ortalarına doğru yanmış ve geriye bu surlar kalmıştır. Dönemin en önemli mimari şaheserlerinden biri olarak kabul edilen saray, batılı ressamlara esin kaynağı olmuştur.

ANIT AĞAÇLAR

Ünye şehir merkezinde çok sayıda yaşlı çınar ağacı vardır. .Bu ağaçlardan iki tanesi ise anıt ağaç statüsündedir. Cumhuriyet Meydanında bulunan tarihi çınar ağacının yaklaşık 500 yaşında olduğu hesaplanmıştır. Fatih Sultan Mehmet Caddesindeki Çınar ağacı da Cumhuriyet Meydanındaki ile aynı yaşlardadır.

DİĞER TARİHİ YERLER VE YAPILAR



Ünye ve çevresinde yukarıda sayılanlardan başka çok sayıda eski kale, han, hamam, konak, su değirmeni, çeşme, köprü, cami, şadırvan, mezarlık, kilise, ve yola rastlamak mümkündür. Gencağa Kalesi, Erenyurt Kalesi, Şahinkale, Kabadirek Camii, Kale Köyü Çeşmesi, Beylercedeki Hatipler Konağı, Ericek Yaylasından geçen Kral Yolu ve Kavaklardaki Osmanlı döneminden kalma mezarlık bunlardan bazılarıdır. Ancak, yörede bulunan tarihi yapıların tam bir envanteri henüz çıkarılamamıştır.



PARKLAR VE ÇAY BAHÇELERİ


ÇAMLIK


İlçenin kuzeybatısında denizle sahil Karayolu arasında geniş bir alanda kurulmuştur. İçinde çocuk parkı ve barbeküler vardır. Sadece Ünyelilerin değil çevre il ve ilçelerde oturan vatandaşların da en fazla tercih ettikleri piknik alanıdır. Çamlıkta ayrıca bir motel ve bir restoran bulunmaktadır.

ÇAKIRTEPE

İlçe sınırları içinde, kentin ve denizin kuşbakışı seyredilebildiği bir tepe üzerinde kurulmuş piknik yeridir. İçinde çay bahçeleri ve pide salonları vardır. Hem Ünye’de oturan insanların hem de Ünye’ye gelen yabancıların, özellikle yaz akşamlarında doyumsuz manzarayı seyrederek dinlenmek için en fazla tercih ettikleri yer Çakırtepedir.

ÇINARSUYU

Şehrin kuzeybatısında deniz kenarında Orman Bakanlığı tarafından kurulmuş piknik yeridir. Yemyeşil ağaçlar içinde piknik yaparak dinlenmek ve denize girmek isteyenler için ideal bir yer olan Çınarsuyunda kısa veya uzun süreli tatili düşünenler için kiralık evler de vardır.

DİĞER YERLER

Şehir merkezinde açık havada oturup bir şeyler içilebilecek ve yemek yenilebilecek diğer yerler ise Yunus Emre Parkı, Yüzüncüyıl Tesisleri ve Dönerçeşme Parkıdır.

GEZİNTİ VE DİNLENME YERLERİ


ASARKAYA MİLLİ PARKI


İlçenin güneydoğusunda, şehir merkezine 5 km uzaklıktadır. Sahil Karayolundan ayrılan stabilize bir yolla ulaşılır. Kente ve denize hakim bir tephe üzerine kurulmuş olan ASARKAYA Milli Parkı, tabiatla baş başa kalıp piknik yapmayı sevenler için ideal bir yerdir.

YAZKONAĞI MAĞARASI

İlçeye 3 km mesafede Yazkonağı yolu üzerindedir. Beş yol önce keşfedilmiş olan ve 200 m uzunluğunda 3 ayrı galeriden oluşan mağaradaki sarkıt-dikitler ve benzerlerine az rastlanır kubbeli odalar ilgi çekmektedir. Bilim adamları ve Turizm Bakanlığı yetkililerince incelemeleri tamamlandıktan sonra turizme açılmasına karar verilen ve projesi hazırlanan Mağara, meraklılar tarafından fener, kask ve çizme gibi donanım ve malzemelerle gezilebilmektedir.

YAYLALAR

İlçe sınırları içindeki 2 önemli yayladan birisi Akkuş Yolu üzerindeki Argan Yaylası, diğeri ise Ünye-Kumru sınırındaki Ericek Yaylasıdır. Her iki yayla da temiz havası, zengin bitki örtüsü, tabii ormanları, akarsuları ve kaynak suları ile bakir kalmış ender yerlerdendir. Ericek Yaylasında bulunan şifalı kaynak suyu, çevre il ve ilçelerden insanların günübirlik ziyaret ettikleri önemli bir içmedir. Bunun dışında, yörenin birçok yerinde başka şifalı kaynak suları da vardır.

PLAJLAR VE SAHİL



Karadeniz Bölgesinin en geniş ve en temiz doğal plajlarını oluşturan kumsallar Ünye kıyılarındadır. Uzunkum, Kavaklar ve İnciraltı plajları bunlardan bazılarıdır. Dalgaların bilinmeyen zamanlardan beri sabır ve ustalıkla işleyip, garip şekiller vererek figürler çizdiği kayalıklar da, Ünye sahillerinde görülebilecek başka bir güzelliktir. Özellikle Çamlık kıyılarına gidenler, ilginç kaya şekillerini saatlerce seyretmekten kendilerini alamazlar.


ULAŞIM

İlçeye hem karayolu hem de havayolu ulaşımı vardır.Çarşamba Uluslararası Havaalanının Ünye’ye uzaklığı sadece 40 km’dir. Havaalanından Ünye’ye veya Ünye’den Havaalanına karayolu ile günün her saatinde toplu kara taşıma aracı vardır. Şehir merkezinden geçen Sahil Karayolu, İlçenin doğu ve batı ile bağlantısını sağlar. İç Anadolu’yu Karadenize bağlayan en kısa yol da Ünye-Niksar Karayolu ( Tarihi İpekyolu )’dur.

KONAKLAMA

Ünye’de, 2’si yıldızlı 10 otel, 4 motel, 9 pansiyon ve 8 kamp işletmesi birinci sınıf hizmet vermektedir. Bu işletmelerde verilen kaliteli hizmete rağmen fiyatlar son derece düşuktur. Ünye’deki otel, motel ve pansiyonların diğer bir özelliği de müşterilerine geleneksel Türk konukseverliği ile hizmet vermeleridir. Konaklama tesisleri, özellikle yaz aylarında % 100 doluluk oranı ile çalışırlar. Bu nedenle İlçeye gelecek olanların, gelmeden önce rezervasyon yaptırmalarında fayda vardır.

bukettt 08-17-2007 07:12 PM

çok güzelmiş ya teşekkürler


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.