ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Kitap Özetleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=654)
-   -   'Rock Sözlüğü' Kitabı Hakkında (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1023846)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 12:18 AM

'Rock Sözlüğü' Kitabı Hakkında
 


http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

İki bölümden oluşan bu kitabın ilk bölümünde, blues, blues'dan rock'a geçiş ve rock'un gelişimi anlatılıyor. İkinci bölümünde gitar markalarından rock festivallerine, terminolojiden rock jargonuna, türlerine kadar rock'la bir biçimde ilgili birçok şeyi kapsayan 200'ün üzerinde maddesi olan bir sözlük var. Metin Solmaz, 9 Mayıs 1969 günü gece yarısı civarında doğar. Müziğe olan ilgisi çok küçük yaşlarda belirir ve önce radyo çalmayı, hemen akabinde de kasetçalar kullanmayı kusursuz bir biçimde öğrenir. Onun bu olağanüstü yeteneklerinin müzik endüstrisi tarafından fark edilmesi uzun sürmez ve kendisine para karşılığında plak vermeye başlarlar. Müzik endüstrisinin yağlı geçim kaynaklarından biri olan Metin Solmaz, her nedense 1990 yılı civarında bu mevzuda yazılar yazmaya başlar ve muhtelif yayınlar tarafından ciddiye alınır. Durum karşısında havalara giren Solmaz, "Rock Dünyasında Kenardaki Milyonerler" adında bir de tuhaf kitap yazar. Bu tashihlerle dolu kitabının kaynakçası ve birkaç şarkı sözü yayınevi tarafından yok edilince sinirlenir ve kendini bir süre Çalıntı dergisi editörlüğüne verir. Ispanaklı pide, Kafka, Dinosaur Jr., Bosch, Kerouac, Hafız Burhan, Dylan, Yeni Rakı, limonlu roka, miskinlik ve annesi bu hayatta en sevdiği şeylerdendir. (Arka Kapak)

Kitaptan Bir BölümÖncelikle belirtmek istediğim, bu kitap hiçbir iddiası olmayan, ancak titizlikle ve epey ter dökerek hazırlanmış bir çalışmadır. Tek derdi ise 80'lerin ikinci yarısından itibaren ülkemizde tekrar canlanmış rock müzik içerisinde geçen tuhaf terimleri açıklamaktan ibarettir. Bu terimler, medyada sık sık geçen, bir bölümü asıl anlamının dışında da kullanılabilen ve bir bölümü sadece rock içerisinde kullanılan terimlerdir. Çoğunun İngilizce olması sebebiyle sık sık yanlış kullanılmış olması da normaldir, diye düşünüyorum. Kitaba geçirdiğim terimleri seçerken sadece rock içerisinde kalmamaya, özellikle rock'ın öncülü olması açısından blues terimlerine de yer vermeye ancak rock'tan fazla uzaklaşmamaya özen gösterdim. Aslında sözlükte sadece terimlerin geçtiğini söylemek hatalı olur. Adı sık sık duyulan rock dergileri, şehirler ve festivalleri açıklayan bilgiler de bulacaksınız. Ayrıca rock jargonuna ülkemizde de girmiş kimi terimleri kitap kapsamına aldım. Tek bir kaynağı model almadığım için ve daha önce Türkiye'de buna benzer bir çalışma yapılmadığı için hangi kelimeleri alacağım konusunda epey zorlandım. Mutlaka eksikleri vardır, ne kadar titiz çalışmış olsam da hata da olabilir. Ancak bazı şaibeli ve çok anlama gelebilen terimleri inandığım şekilde açıkladım. Hatta pek çoğunda sadece soğuk açıklamalarla yetinmeyip terimlerin anlamları üzerine yorumlar da yaptım. Spritual, gospel gibi kimi maddeleri hemen hemen hiç tanınmıyor olmaları sebebiyle uzun tuttum. Bütün bunlar sadece öznel tercihlerim sebebiyle böyle olmuştur.
Baba: Rock jargonundaki baba, Al Capon' dan da, Demirel' den de, annenizin eşinden de farklıdır. Birisi bir şeyi iyi yapıyorsa o babadır. "Şu Satriani çok baba gitarcı be abi" ya da "Tom Waits babamızın yeni albümü çıkmış, gördün mü?"



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.